Horeca

Verkoop van de AC-restaurants is rond

Horeca

Een investeringsvehikel gelieerd aan de familie Van der Valk zet de koop van de Nederlandse tak van Autogrill door

De overname van Autogrill Nederland door de Van der Valk-telgen van Gr8 Investments is rond. Dat heeft het Italiaanse Autogrill vrijdag bekendgemaakt. Gr8 Investments, de investeringsmaatschappij onder leiding van Bas van den Nieuwenhuijzen (35), betaalt 22,7 miljoen euro voor achttien AC-restaurants, zeven hotels, vijf Burger King-restaurants en twee Starbucks-filialen.

Na de overname wil Gr8 Investments de achttien, veelal verouderde AC-restaurants meteen doorverkopen aan La Place. De restaurants gaan in dat geval onder de naam van die horecaketen verder. Gr8 Investments is hierover „exclusief” in gesprek met La Place-eigenaar Jumbo. Het supermarktbedrijf bevestigt dit, maar wil niets zeggen over de inhoud van de gesprekken. Onduidelijk is in welk stadium deze onderhandelingen zich bevinden.

Hoeveel de doorverkoop moet opbrengen, is evenmin duidelijk. Het zal in ieder geval beduidend minder zijn dan de 48 miljoen die Jumbo begin dit jaar neerlegde voor La Place.

Of de hotels, zes Tulip Inns en één AC Hotel, gevestigd in onder meer Bodegraven, Holten en Leiderdorp, onder de vlag van hotelketen Van der Valk verder gaan is niet zeker. Ingewijden spreken over een „nieuwe formule”, die wel gelinkt zou zijn aan Van der Valk. Dat is niet onlogisch, gezien de nauwe relaties die Gr8 Investments heeft met Van der Valk. Bas van den Nieuwenhuijzen is de zoon van wijlen Carlita van der Valk, dochter van Gerrit en Toos van der Valk. Zijn vader is zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen.

De omzet van Autogrill Nederland bedroeg vorig jaar bijna 33 miljoen euro, de brutowinst 2,8 miljoen. (NRC)

    • Barbara Rijlaarsdam