In beeld

Het ergste moet nog komen in Mosul

Het Iraakse leger trok deze week voor het eerst sinds 2014 de stad Mosul binnen. Daarmee gaat het offensief veel sneller dan verwacht. De stad is nu volledig omsingeld. Vermoed wordt dat IS zich aan het terugtrekken is voor een gevecht op leven en dood in Mosul-stad. IS-leider Al-Baghdadi heeft zijn volgelingen opgeroepen om niet te vluchten maar door te vechten en aanslagen te plegen.
De Hashd al-Shaabi, de koepel van shi’itische volksmilities, heeft donderdag de westelijke vluchtweg uit Mosul richting Syrië afgesloten. Door die manoeuvre is IS in Mosul nu helemaal omsingeld.
AP / Felipe Dana
Vanuit het noorden opereren de Koerdische peshmerga, vanuit het oosten en zuiden rukt het Iraakse leger op.
AP / Marko Drobnjakovic
Hoewel IS de voorbije weken bijwijlen hard terugsloeg met zelfmoordacties en het in brand steken van oliebronnen en een zwavelfabriek, werden veel dorpen ook bijna zonder slag of stoot opgegeven.
AP / Felipe Dana
Dat kan een bewuste tactiek van IS zijn. Mosul, de tweede stad van Irak, wordt doorkruist door de rivier de Tigris. Beide stadshelften zijn verbonden door vijf bruggen die IS mogelijk wil opblazen.
AP / Marko Drobnjakovic
Eén inwoner van West-Mosul verklaarde tegen AFP dat de meeste IS-strijders, naar schatting zo’n vijfduizend, zich nu hebben verschanst in het westelijke stadsdeel.
AP / Felipe Dana
„Ze zijn bereid om te vechten. Ze hebben autobommen, zelfmoordcommando’s en sluipschutters. En ze hebben explosieven verstopt in de straten en onder de bruggen”
AP / Marko Drobnjakovic
Volgens de VN en andere bronnen hebben de IS-strijders ook tienduizenden burgers uit de heroverde dorpen richting Mosul gedreven met de bedoeling hen als menselijk schild te gebruiken.
Reuters / Zohra Bensemra
Gebouwen en kazernes die IS gebruikt, zouden nu omringd zijn met burgers.
Reuters / Zohra Bensemra
Voor het eerst sinds een jaar liet IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi van zich horen. Hij riep zijn volgelingen op niet te vluchten en aanslagen te plegen. Volgens sommige bronnen bevindt hij zich in Mosul, volgens andere juist niet.
AFP / Bulent Kilic
Het ergste moet dus nog komen in de strijd om Mosul: een gevecht van straat tot straat waarbij veel burgers kunnen sneuvelen.
AFP / Bulent Kilic