Gijs van Dijk stapt over van vakbond FNV naar de PvdA

Overstap

Voor het voorzitterschap van de FNV gold Gijs van Dijk als kanshebber. Maar hij komt nu op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamer.

Vicevoorzitter van FNV Gijs van Dijk, die overstapt naar de PvdA.
Vicevoorzitter van FNV Gijs van Dijk, die overstapt naar de PvdA. Foto ANP.

Het raadsel is opgelost waarom het FNV-bestuur afgelopen week niet vicevoorzitter Gijs van Dijk, maar Han Busker naar voren schoof als kandidaat-voorzitter. Van Dijk stapt over naar de PvdA om na de verkiezingen in maart 2017 Tweede Kamerlid te worden. Én hij steunt Lodewijk Asscher bij de lijsttrekkersverkiezingen voor de partij.

Dat zegt Van Dijk in een interview met NRC. Hij stuurt deze zaterdag een brief aan de FNV-leden om te laten weten dat hij vertrekt.

Grootste vakbond van Nederland

Vorig jaar had Van Dijk (36) in NRC nog gezegd dat hij voorzitter wilde worden van de grootste vakbond van Nederland (ruim één miljoen leden), als opvolger van Ton Heerts. Ook binnen de FNV gold Van Dijk, die de hele Nederlandse vakbeweging vertegenwoordigt in de Stichting van de Arbeid, als grote kanshebber.

Maar afgelopen week sprak het FNV-bestuur – inclusief Van Dijk – zijn steun uit voor mede-bestuurslid Han Busker (56), oud-voorzitter van de Politiebond en FNV Veiligheid. Begin volgend jaar kiezen de FNV-leden online een nieuwe voorzitter.

Lees hier het hele interview met Van Dijk: ‘Ik vind dat Asscher de tijdgeest goed aanvoelt’

Van Dijk heeft na de zomer besloten zich geen kandidaat te stellen, zegt hij. „Han Busker kwam in die tijd in beeld en er was meteen heel veel steun voor hem, hij werd breed gedragen.” Al sluit Van Dijk niet uit ooit terug te willen keren naar de FNV als voorzitter. „Ik heb die ambitie nog, maar ik doe nu een andere stap.”

Lidmaatschap opgeheven

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) heeft Van Dijk kort geleden benaderd zich bij de PvdA aan te sluiten, zegt hij. Van Dijk heeft jaren geleden zijn PvdA-lidmaatschap opgegeven, omdat de partij „te veel de neoliberale kant op ging”. Sindsdien was hij GroenLinkser.

Van Dijk steunt Asscher en niet de huidige PvdA-leider Diederik Samsom bij de lijstrekkersverkiezingen. „Ik vind dat Asscher de tijdgeest goed aanvoelt. Hij stelt grenzen, hij wijst op normen en waarden op de arbeidsmarkt, in de samenleving.”

Welke plek hij op de kandidatenlijst krijgt, is aan de leden, zegt Van Dijk. Eerder ging FNV’er John Kerstens hem voor naar de PvdA. Andere FNV-prominenten als Ron Meyer en Lilian Marijnissen kozen juist voor de SP.