film

Gett: The Trial of Viviane Amsalem NPO 2, 22.550.40u.

None

(Ronit en Shlomi Elkabetz, 2014). Scheiden? Dat gaat zomaar niet. Althans niet in Israël, waar filmpersonage Viviane Amsalem al drie films lang probeert van haar man Elisha af te komen. En nu in Gett: The Trial of Viviane Amsalem, hoopt ze dan eindelijk die ‘gett’ te krijgen, het echtscheidingsdocument dat verklaart dat Elisha haar voor de rabbinale rechtbank vrijheid terugschenkt. Viviane en haar advocaat kunnen pleiten wat ze willen, de drie rechters mogen delibereren wat ze kunnen, maar uiteindelijk is het de echtgenoot die het ‘vonnis’ uitspreekt.

Viviane Amsalem is een creatie van zus en broer Ronit en Shlomi Elkabetz, die samen schrijven en regisseren. Bovendien speelt Ronit de hoofdrol. In een interview in deze krant stelde zij onomwonden: „Mensen vragen vaak: ‘Waarom gaat ze niet gewoon weg?’ Maar zonder toestemming van de echtgenoot heeft de vrouw geen rechten. Het is volkomen absurd en wreed zelfs dat in een land dat zich zo modern voordoet een vrouw eigenlijk geen rechten heeft. Iedereen is bang om iets te verliezen. De man zijn status. Het land zijn macht.”

    • Auteur Onbekend