Europese steden samen in conclaaf over Airbnb

Deeleconomie Door samen op te trekken tegen Airbnb hopen lokale overheden in zestien Europese steden de opsporing van illegale hotels te verbeteren.

Foto Remko de Waal/ANP

Europese steden slaan hun handen ineen in hun optreden tegen vakantieverhuursites als Airbnb. Op een tweedaagse conferentie in Barcelona spraken ze af informatie over hun onderhandelingen met Airbnb voortaan met elkaar te delen. Ook willen ze van de Europese Unie weten hoeveel ruimte de wet biedt om inzage te krijgen in gegevens van gebruikers die zich niet aan lokale regels houden.

Lokale overheden willen die inzage graag, omdat het de opsporing van illegale hotels flink zou vergemakkelijken. Airbnb zegt echter vanwege Europese privacy- en e-commerceregels geen gegevens van gebruikers te kunnen verstrekken. Maar over de interpretatie van die regels bestaat onduidelijkheid, zegt de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP), die de conferentie bezocht. „Mogelijk mogen ze wél informatie verstrekken als een gebruiker iets illegaals doet.” Daarover willen de steden nu duidelijkheid van de EU. „Platforms als Airbnb hebben er geen belang bij de grenzen van de wet op te zoeken door data met overheden te delen. Ze verschuilen zich achter die regels.”

Ook in de VS worstelen steden met Airbnb: New York vs Airbnb: strijd om toekomst van verhuursite

Daarnaast gaan steden informatie delen over onderhandelingen die ze afzonderlijk voeren met Airbnb over samenwerkingsovereenkomsten. Parijs heeft bijvoorbeeld met Airbnb afgesproken dat verhuurders zullen worden gewaarschuwd wanneer ze de maximale verhuurtijd van vier maanden overschrijden. In Amsterdam, waar maximaal zestig dagen mag worden verhuurd, heeft Airbnb zoiets nooit toegezegd.

Amsterdam onderhandelt nu over een nieuwe overeenkomst met Airbnb omdat de huidige in januari afloopt. Over het verloop van de onderhandelingen wil Ivens niets prijsgeven, behalve dat er geen nieuwe overeenkomst komt als Airbnb niet meer doet om illegale hotels tegen te gaan. Door de nieuwe internationale afspraken staat Amsterdam „strategisch sterker”, zegt Ivens.

Op de conferentie waren zestien Europese steden vertegenwoordigd. Sommige, zoals Barcelona, Amsterdam en Berlijn, worstelen met het toegenomen toerisme en de populariteit van platforms als Airbnb. Bewoners ervaren overlast en huizen worden aan de woningmarkt onttrokken. Andere steden, zoals Stockholm en Reykjavik, zijn juist blij met extra bezoekers. Reykjavik denkt aan een woonvorm waarbij een woning tijdens de toeristische zomerperiode wordt verhuurd aan toeristen en de overige negen maanden aan studenten, zodat er geen nieuwe hotels hoeven worden gebouwd, aldus Ivens.