‘Duitsland en Brussel akkoord over tolheffing’

Tol

De Europese Commissie wilde onlangs naar het Europees Hof stappen om de Duitse plannen aan te vechten. Nu is er volgens Duitse media een akkoord.

De Europese Commissie en Duitsland bereiken deze maand overeenstemming over de omstreden tolheffing op Duitse snelwegen. Dat melden verschillende Duitse media. Een woordvoerder van de EC zei tegen de Süddeutsche Zeitung dat het licht voor doorgang van de tolheffing „op oranje, en bijna op groen” staat.

In september maakte de EC nog bekend naar het Europees Hof van Justitie te stappen in Luxemburg om de Duitse plannen aan te vechten. De EC vindt dat het heffen van tol op Duitse snelwegen het vrije verkeer van mensen en goederen aantast. Ook zou het voorstel discriminerend zijn, omdat Duitsers de kosten kunnen aftrekken van de belastingen en dus alleen buitenlanders op kosten worden gejaagd.

Deze twee geschillen zijn volgens Duitse media uit de weg geruimd. Op verzoek van Brussel moeten automobilisten in Duitsland een vignet kunnen krijgen voor korte tijd, om de kosten te verminderen voor automobilisten die het land eenmalig willen doorkruisen. In plaats van de compensatie die Duitsland in gedachten had voor de eigen bevolking, komt er een lagere wegenbelasting voor schonere auto’s.

De tol is onderdeel van het regeerakkoord tussen CDU/CSU en de SPD, dat in 2014 tot stand kwam. De coalitie hoopte met de heffing 513,6 miljoen euro per jaar binnen te halen. De heffing zou eigenlijk al op 1 januari 2016 starten, maar door het conflict met de EC is het steeds uitgesteld. Het is niet bekend wanneer de wet alsnog ingaat, mocht de EC deze maand inderdaad groen licht geven.

Het onverwachte nieuws komt erg gelegen voor regeringspartij CSU, die net vrijdag en zaterdag haar partijcongres houdt. De partij heeft steeds voor de tol gepleit, terwijl de andere regeringspartijen sceptisch waren. Onder de CSU-leden leeft veel kritiek op kanselier Merkel, vooral vanwege de vluchtelingenpolitiek, maar het vooruitzicht dat de tol er alsnog komt, kan de CSU-ers positiever stemmen over haar en de coalitie.

Naast de Europese Commissie hadden eerder ook minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) en de ANWB kritiek op de Duitse tolplannen.