‘Duits OM onderzoekt Mark Zuckerberg om haatberichten’

Facebook zou oproepen tot moord, bedreigingen met geweld en Holocaustontkenningen hebben getolereerd.

De bestuursvoorzitter en oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg.
De bestuursvoorzitter en oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg. Foto: Lluis Gene / AFP

Het Openbaar Ministerie in München is een onderzoek gestart naar tien topbestuurders van Facebook, onder wie oprichter en bestuursvoorzitter Mark Zuckerberg. Dat meldt het Duitse Der Spiegel vrijdag. Aanleiding voor het onderzoek is het niet-verwijderen van Facebook-berichten die aanzetten tot haat. De aangifte werd ingediend door de Duitse advocaat Chan-Jo Jun, die eerder ook aangifte deed tegen Facebook.

De Facebook-top wordt ervan verdacht het afgelopen jaar een totaal van 438 oproepen tot moord, bedreigingen met geweld en Holocaustontkenningen die op het sociale medium werden geplaatst, te hebben getolereerd. Facebook is wettelijk verplicht dergelijke berichten te verwijderen wanneer het bedrijf hiervan op de hoogte is. Volgens de aanklager heeft Facebook, ook nadat het hier herhaaldelijk op werd gewezen, illegale uitingen getolereerd. Naast Mark Zuckerberg gaat het onder meer om bestuurslid Sheryl Sandberg en lobbyisten Richard Allan en Eva-Maria Kirschsieper.

Een eerdere aangifte van Chan-Jo Jun bij het OM in Hamburg had begin 2016 nog geen gevolgen. Ook toen was de aanklacht dat het bedrijf te weinig zou hebben gedaan om het aanzetten tot geweld op Facebook tegen te gaan. Het OM in Hamburg legde de aangifte uiteindelijk naast zich neer omdat het van mening was geen rechtsbevoegdheid te hebben: Facebook runt zijn zaken in Europa vanuit Ierland. Het OM in München is het daar niet mee eens en stelt dat het Duitse recht in deze zaak in sommige gevallen wél van toepassing is.