De Trump-index staat weer in de plus

Markten

Als konijn in de koplampen wachten de beurzen de verkiezingen in de VS af. Een speciale Trump-index doet het intussen uitstekend.

Trump-index: Fox, tabak, motors, wapens
Trump-index: Fox, tabak, motors, wapens

Het is tot nu toe een stevige wetmatigheid: als de economie het goed doet in de kwartalen voor de presidentsverkiezingen, wint de partij die het Witte Huis bezet.

Vrijdag kwamen de jongste Amerikaanse cijfers binnen: een prima banengroei van 161.000 over oktober, een werkloosheid die verder daalde tot 4,9 procent en een loonstijging van gemiddeld 2,8 procent. Sinds 2009 gingen de lonen in de VS niet zo hard omhoog.

Op basis van de economische prestaties onder president Obama zou de Democratische kandidaat Hillary Clinton probleemloos moeten winnen bij de verkiezingen van komende dinsdag. Maar er is nóg een wetmatigheid, ditmaal op de financiële markten, en die wijst juist op het tegendeel. Als de aandelenkoersen in de maand oktober vlak voor de verkiezingen dalen, dan wint juist de oppositiekandidaat.

Niet dat de beurzen voorspellende gaven hebben, dat idee is afdoende gelogenstraft. Maar de daling van de koersen, zo’n 4 procent sinds begin oktober, kan op zijn minst een aanwijzing zijn dat beleggers de uitkomst van de verkiezingen steeds nerveuzer tegemoetzien. Met name de heropening van het onderzoek naar de e-mails van Clinton veroorzaakte vorige week vrijdag al een kleine koersval. Maar toen woensdag bleek dat Trump sterk oprukt in de peilingen sloegen de zenuwen op Wall Street pas echt toe.

Dat is niet alleen te zien aan de aandelenkoersen, die sinds vorige week met 3 procent daalden. Het is vooral af te lezen aan de VIX-index van de termijnbeurs van Chicago. Die geeft aan hoe beweeglijk de prijzen op de financiële markten zijn. Hoe hoger deze ‘angst-index’, hoe nerveuzer de markten zijn. Goud won deze week in koers, terwijl de Mexicaanse peso daalde ten opzichte van de dollar. De theorie daarachter: Mexico zal lijden onder een presidentschap van Trump, die zegt de vrijhandel met dat land aan beperkingen te willen onderwerpen, en immigratie wil stoppen.

Dat de beurzen verzwakken wil niet zeggen dat alle aandelen in mineur raken. Er zijn er die het, tegen de trend in, wél goed doen. Daar zitten chemische bedrijven bij, mijnbouw en (schalie-)oliefirma’s. En vier aandelen die in dit opzicht bijzonder zijn. Motorfabrikant Harley Davidson bijvoorbeeld, sigarettenmaker Reynolds, wapenfabrikant Smith&Wesson en mediabedrijf Fox.

Niet dat elke Trump-stemmer een kettingrokende, pistoolslingerende, Fox News-kijkende motorrijder is, geenszins. Maar de koers van een speciaal geconstrueerde ‘Trump-index’ op basis van deze vier aandelen volgt vrij goed het verloop van de Republikeinse kandidaat in de peilingen.

Nu begint het grote wachten

Tot woensdagochtend zullen de beurzen nu vermoedelijk stil worden. Bank of America Merrill Lynch stelde vrijdag dat beleggers ‘risk-off’ gaan. Zij stappen in staatsleningen en andere defensieve waarde om de storm van volgende week af te wachten.

Zo wachten de markten, zwijgend en schrikachtig, de uitslag af. En daarna? Daar zijn verschillende scenario’s voor. Amundi, een vermogensbeheerder met 1.000 miljard euro onder beheer, gaat ervan uit dat Clinton wint, en geeft haar een kans van tachtig procent. Een winst van Trump, waarna hij gedwongen wordt zijn plannen met bijvoorbeeld belastingen en de begroting aan te passen, krijgt een kans van 19 procent. Er is maar een kans van 1 procent dat Trump de plannen die hij nu heeft – en die zouden leiden tot omvangrijke begrotingstekorten – daadwerkelijk kan uitvoeren.

Nog los van dit laatste, voor beleggers nogal zwarte scenario dat zich pas later zal ontvouwen, mag worden verondersteld dat de koersen woensdag fors onderuit gaan bij een winst van de Republikeinse kandidaat. Clintons winst zal worden begroet met een naar verhouding lauwe opluchting, die getemperd kan worden door het vooruitzicht van een juridisch gevecht om de uitslag. Maar tot die tijd zit Wall Street stil, als een konijn in de koplampen van de aanstormende verkiezingskaravaan.