De schaatslegende zonder hoofdprijs

Eind oktober overleed op 93-jarige leeftijd Wim van der Voort, die na een prachtige schaatscarrière zonder hoofdprijs bleef.

©

Sneeuw belette dat Wim van der Voort in 1952 in het Bislett-stadion van Oslo olympisch goud won op ‘zijn’ 1.500 meter. En zo overleed Van der Voort, een leven lang tuinder in ’s Gravenzande, eind oktober op 93-jarige leeftijd na een prachtige schaatscarrière zonder hoofdprijs.

Twee man in de baan, race tegen de klok en aan het einde wint Wim van der Voort. Zo is het in 1951 en 1952 op elke 1.500 meter bij EK of WK allround. Bij de Olympische Spelen zit heel Nederland gekluisterd aan de radio voor het verslag van Arie Kleijwegt. Hjalmar Andersen, de Noorse halfgod, eindigt de mijl in 2.20,4. Dan begint het plots te sneeuwen. De met roet vervuilde neerslag maakt het ijs stroef en Van der Voort strandt in 2.20,6. „Dat ik slechts twee tienden achter Andersen ben gefinisht, zegt mij dat ik onder gelijke omstandigheden had gewonnen”, zegt hij in 2013 in het boek 43. Grootspraak was hem vreemd.

In 1951 was Van der Voort ook al de Europese titel kwijtgeraakt aan zijn Noorse rivaal, ook in de schaatstempel van Oslo. Andersen is dat toernooi onbetwist de sterkste. Bij het ingaan van de tien kilometer heeft ‘Kong Glad’, de blije koning, veertig seconden voorsprong en hij ligt in een onderling duel op de slotafstand ook nog eens 150 meter voor. Tot de Noor in de twaalfde ronde in een scheur rijdt en valt. Hij zou zijn verblind door het flitslicht van een fotograaf.

Van der Voort dubbelt de gevallen Andersen en wint het EK. Maar de Noorse jury besluit dat de publiekslieveling mag overrijden, een unicum in de schaatshistorie. Zo pakt ‘Hjallis’ alsnog de winst. „Eerlijk gezegd had ik meer recht op de titel dan Hjalmar”, stelde Van der Voort in 1998, toen het tv-programma Sportpaleis De Jong een reconstructie van het EK maakte.

De in 2013 overleden Andersen won alles drie keer: EK, WK en olympisch goud. Hij staat voor altijd bij de allergrootsten: Ard Schenk, Johann Olav Koss, Eric Heiden en wie weet straks Sven Kramer.

Van der Voort geldt met streekgenoot Kees Broekman als pionier van het Nederlandse schaatsen. In de oorlog ontdekt op de natuurijsbaan in het Rotterdamse Charlois, naar Noorwegen getrokken om de top te halen, wegbereider voor de gouden tijd van Ard&Keessie. Twee keer tweede op het EK, derde op het WK, zilver op de Spelen. Wim van der Voort blijft ook zonder die ene hoofdprijs voor eeuwig een schaatslegende.