Recensie

Recensie

De God van de sport dobbelt niet

U moet, aan de vooravond van het Open NK kortebaan in Hoofddorp, de pindakaasreclame er maar even bij denken: dit is Olivier AB, die man die over twaalf jaar als winnaar uit het olympische bad in Casablanca of Vancouver zal klimmen. Hoe wij dat weten? Omdat de God van de sport niet dobbelt. Zo wonnen de honkballers van de Chicago Cubs deze week na 108 jaar de World Series. Telt u voor de aardigheid eens het aantal naden waarmee een honkbal bijeen wordt gehouden. Inderdaad, dat zijn er óók 108.

Dan nu naar Olivier. De Haarlemmer werd geboren op 5 april 2011. Hij is nu dus vijf jaar oud. Als hij eind deze maand afzwemt voor zijn A-diploma, zal hij drie meter onder water naar ‘het gat’ in het duikscherm moeten afleggen. Laten we voor de aardigheid deze cruciale cijfers eens optellen: 5 + 4 (april) + 2011 + 5 + 3 + 0 (de vorm van het gat) = 2028. De enige onzekerheid is nog op welk onderdeel Olivier onsterfelijk zal worden. Vermoedelijk niet bij de schoolslag, want volgens Oliviers huidige trainers moet hij daarbij zijn beenbeweging nog wat bijpunten. Wij denken dat het de vrije slag zal zijn. Al die andere vijfjarigen die zich nu wereldwijd lopen voor te bereiden op ‘2028’, kunnen rustig blijven watertrappelen of alvast oefenen met schoonspringen. Ze zullen kansloos zijn. En voor wie niet in de cijfers gelooft, kijk eens naar de lichaamshouding van AB. Volkomen onverslaanbaar, die gast. Dat ziet een kind.