Opinie

De Europese Unie is hartstikke gaaf joh…

Als – tegenstander van het associatieverdrag met Oekraïne – tekstschrijver van Rutte zou zijn, dan was dit zijn tekst:

©

Ik ben verheugd dat ik kan mededelen dat ons land hedenochtend het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne alsnog mede heeft geratificeerd. Door heel Europa en Aleppo was een zucht van opluchting te horen. Niet meedoen met de rest zou ons land onbetrouwbaar maken ten aanzien van de 27 landen binnen de EU die niet het volk hebben geraadpleegd of ze een verdrag met het meest corrupte land van Europa zouden willen. Gelukkig zadelen we die landen niet langer op met de gevolgen van onze democratie. De trein van het Groot Europeesch Rijk dient door te denderen en daarbij niet te worden gehinderd. Al helemaal niet door ons, de netto grootste betalers van het hele project.

De gevolgen van het niet-tekenen zouden namelijk desastreus zijn geweest voor mijn carrière. Tot nu toe heb ik mij altijd kundig in een spagaat weten te houden tussen Den Haag en Brussel. In de Tweede Kamer kon ik heerlijk kritisch doen over de EU, terwijl ik altijd keurig bij het kruisje tekende van elk voorstel van de Federale Unie. Bij het passeren van de Nederlands-Belgische grens zette ik mijn Eurokritische petje af en mijn Eurofiele petje op. Zo ging dat jaren goed. Totdat de bevolking van dit land zich zo nodig moest bemoeien met haar toekomst.

Ik lag jaren goed in de markt in Brussel. Een topfunctie zat er elk moment aan te komen. En toen kwam daar opeens GeenPeil. Was er een referendum nodig omdat het volk mee moet beslissen. Nou dat hebben we geweten. Want daar is het volk gewoonweg veel te dom voor gebleken. Dat zagen we ook al in 2005. Toen moesten de Nederlanders in een referendum hun mening geven over de Europese Grondwet. 62 Procent wees het af. Stonden we ook mooi voor gek. Gelukkig hebben we toen de Europese Grondwet het Verdrag van Lissabon genoemd en konden we het hele verhaal alsnog invoeren zonder tussenkomst van het negatieve volk. De Europese Unie is gewoon hartstikke gaaf joh!

Daarom zei ik ook in de hele campagne voor dit referendum dat het om een gewoon handelsverdragje ging, zoals we dat ook met Chili hebben. Dat als wij niet zouden tekenen de boel gewoon zou doorgaan. Dat, door de banden met een land in burgeroorlog aan te halen, de oostgrens van de EU stabieler zou worden. Allemaal leugens, maar ik moest toch wat. We kunnen toch niet weer dwars liggen in Brussel. Niks hielp, 61 procent was tegen. Dit is dus waarom de VVD tegen referenda is.

Maar Nee is niet sowieso Nee. Nee is te makkelijk. Nee is ook maar gewoon een omgekeerd Ja. Daarom sleepte ik er maar Russische vacuümbommen op Aleppo bij. Met een beetje angst komt het allemaal wel goed. Van een handelsverdragje toen naar de start van de Derde Wereldoorlog nu. Van ‘alles gaat gewoon door’ naar ‘alles komt stil te staan’.

Of jullie dat nou slikken of niet, het maakt me allemaal geen donder uit. Het gaat erom dat ik niet voor paal sta in Brussel. Ik riep andere partijen op door de knieën te gaan in het landsbelang. En aangezien vrijwel de hele Eerste en Tweede Kamer gevuld zijn met natte washandjes met ruggengraten als tuinslangen hebben ze mij aan een meerderheid geholpen die met trots met de middelvinger naar het volk en de democratie kan zwaaien.

Lang leve Brussel en lang leve mijn carrière.

Uw VVD-premier, Mark Rutte.