Clinton-vertrouweling laakt ‘interventie’ FBI

Sidney Blumenthal, de naaste vertrouweling van Hillary Clinton, spreekt zich tegen NRC voor het eerst deze verkiezingscampage uit.

Clinton-adviseur Sidney Blumenthal.
Clinton-adviseur Sidney Blumenthal. Foto Noah Willman.

De brief waarmee FBI-directeur James Comey de e-mailaffaire van Hillary Clinton nieuw leven inblies, was een „directe interventie door de FBI in het democratisch proces”, bedoeld om Clintons campagne te beschadigen. Dat zegt Sidney Blumenthal, Clintons naaste vertrouweling, in een interview met NRC.

Volgens Blumenthal heeft de campagne van Clinton te lijden onder „twee vijandelijke interventies”, niet alleen door de FBI, maar ook door Rusland. Blumenthal zegt dat Rusland probeert de verkiezingen te verstoren, en onder meer achter het hacken van de e-mails van campagneleider John Podesta zit. „Dat is ongekend. De campagne van Trump is afhankelijk van deze aanvallen op de democratie.”

Lees hier het hele interview met Blumenthal: ‘Clinton moet vechten tegen FBI én Russische hackers: ongekend!’

Het is voor het eerst dat Blumenthal zich uitspreekt over de campagne. Blumenthal geldt als het brein van Hillary Clinton. Republikeinen zien hem al decennia als de kwade genius achter de Clintons. Hij speelde een rol in kwesties als ‘Benghazi’, en het e-mailschandaal. „De bedoeling is dat mensen er keer op keer van horen, en denken: waar rook is, is vuur.”

Complottheorie

Trump beschuldigde Blumenthal er tijdens twee tv-debatten van de bedenker te zijn van de complottheorie dat president Obama in Kenia zou zijn geboren. Blumenthal noemt dat antisemitische laster. „De context is dat Trump mensen met overduidelijk Joodse namen demoniseert.”

Clinton heeft een moeilijke week achter de rug. De FBI doet onderzoek naar het sexting-gedrag van Anthony Weiner, en stuitte op zijn laptop op mails die mogelijk relevant kunnen zijn in het (afgesloten) onderzoek naar Clintons e-mails. Hoewel het directe effect op kiezers gering was, werd een wet van deze campagne bevestigd: de kandidaat in het nieuws, heeft het lastig.

Nog altijd heeft Clinton de beste kansen op een verkiezingswinst, komende dinsdag. Maar haar voorsprong is broos. De Republikein Trump heeft een voorsprong genomen in enkele swing states. Peilingen in Democratisch neigende staten laten zien dat Trump terrein wint, vooral in New Hampshire en North Carolina. In de belangrijkste staat, Florida, liggen Clinton en Trump gelijk.

Dit betekent dat er meer scenario’s zijn waarin Trump kan winnen. Hij moet de staten winnen waar hij nu voorligt. Daarbij zal hij moeten winnen in North Carolina en Florida, samen goed voor 44 kiesmannen. Als hij ook nog eens de vier kiesmannen van New Hampshire wint én verrast in een andere staat, Nevada of Pennsylvania bijvoorbeeld, komen de 270 benodigde kiesmannen in zicht.

Minder ingewikkeld

Voor Clinton is het minder ingewikkeld om te winnen. Ze ligt in genoeg staten voor. Als ze Florida verzilvert, is een nederlaag vrijwel onmogelijk. Maar haar probleem is een algehele terugval in het enthousiasme voor haar. Daardoor is haar firewall, de buffer aan staten die veilig in het Democratische kamp zitten, kwetsbaar. De laatste dagen is de campagne bijvoorbeeld weer opgevoerd in Virginia, een staat die al binnen leek.

Clinton richt zich op Florida en Pennsylvania, de grootste swing states. Ze zet bondgenoten in die specifieke kiezersgroepen moeten motiveren. Zoals vicepresident Biden onder de witte middenklasse van Pennsylvania. Ook maakt ze gebruik van Barack Obama. Bernie Sanders, en zangers Stevie Wonder en Pharrell Williams.

Ze probeert vooral kiezers ertoe te bewegen vroeg te gaan stemmen. Vroege kiezers stemmen in meerderheid Democratisch. Latino-kiezers blijken daar veel meer gebruik van te maken dan vier jaar geleden, een teken van politieke emancipatie van deze groep. De opkomst bij Afro-Amerikaanse kiezers is tot nu toe opmerkelijk laag. Dat kan duiden op problemen in de Oostkuststaten North Carolina en Virginia, waar een grote zwarte kiezersgroep woont.

Trump voert de komende dagen ook campagne in Wisconsin, een staat die hij denkt te kunnen winnen, ondanks ongunstige peilingen. Trump vertrouwt op het enthousiasme van zijn trouwe achterban, en doet weinig om nieuwe kiezers te bereiken.