‘België is te ver gegaan bij antiterreurmaatregelen’

De Belgische politie en overheid gaan hun boekje te buiten in de strijd tegen terrorisme, aldus Human Rights Watch.

Jeroen Jumelet/ANP

In reactie op de aanslagen in Brussel en Parijs heeft België een reeks antiterreurmaatregelen ingevoerd die volgens Human Rights Watch (HRW) te ver zijn gegaan. De mensenrechtenorganisatie documenteerde 26 gevallen van gewelddadig of discriminerend gedrag van de politie tijdens acties na de aanslagen. “Te ruime wetten en hardhandig politieoptreden ondermijnen terrorismebestrijding”, aldus HRW in een rapport vrijdag.

Uit die gesprekken met verdachten, advocaten en naasten kwamen 26 incidenten naar voren van verdachten die beledigende opmerkingen van de politie kregen of hardhandig staande werden gehouden. In tien gevallen was er sprake van buitensporig geweld, in vier gevallen van fysieke mishandeling. Letta Tayler, auteur van het rapport:

“We delen de woede en het verdriet in België en Frankrijk en willen dat de verantwoordelijken worden berecht. Maar het hardhandige politieoptreden tijdens invallen in woningen kan leiden tot een vervreemding van juist die gemeenschappen die de dreiging mee het hoofd kunnen bieden.”

Lees ook: ‘Tikkende tijdbommen’ in België

Bovendien heeft de Belgische regering volgens HRW “een reeks problematische wetten” aangenomen om terrorisme mee te bestrijden. Die maken het mogelijk om paspoorten tijdelijk in te nemen, bel- en mailverkeer van terrorismeverdachten te screenen zonder gerechtelijk bevel en aan terrorisme gerelateerde gedetineerden in langdurige eenzame opsluiting te plaatsen. Tayler:

“De langdurige eenzame opsluiting is een wrede, onmenselijke en vernederende behandeling, die kan neerkomen op foltering.”

De mensenrechtenorganisatie zegt ook de langdurige inzet van zo’n 1.800 militairen ter ondersteuning van de politie onwenselijk te vinden. Daarnaast zijn er honderden invallen en aanhoudingen geweest.

Incidenten

In een schriftelijke verklaring aan Human Rights Watch benadrukt de Belgische regering dat ze “vastbesloten” is de mensenrechten “te beschermen” in de aanpak van het terrorisme. Er wordt “een aantal incidenten” onderzocht, waarbij politieagenten zich in de nasleep van de aanslagen schuldig zouden hebben gemaakt aan “verbaal of fysiek geweld”. De Belgische regering benadrukt: “dit zijn geïsoleerde incidenten die in geen geval het gevolg zijn van een bewust beleid”.

    • Bas Tooms