Recensie

Recensie Film

Veilig van extreme sporten genieten tijdens Freeride Film Festival

Filmfestival Onder andere The Fourth Phase, de grootste snowboardfilm van het jaar, is te zien tijdens het Freeride Film Festival in Tuschinski.

Foto Istock

Winter is coming, dus je mag je muts ophouden als je op 4 november in de Amsterdamse Tuschinski een film wilt zien. Daar vindt het Freeride Film Festival plaats, een festival met veertien nieuwe films over offpiste skiën en snowboarden.

Dat zijn geen instructiefilmpjes, maar films over avontuurlijke atleten die ver van de begaande paden maagdelijke velden poedersneeuw zoeken. De selectie volgens de organisatie: „Alle dikke films.”

In Tight Loose zie je hoe het toonaangevende productiehuis Teton Gravity Research – bekend van Jeremy Jones’ films Deeper, Further en Higher – hun 21ste jubileum viert. Vooral met veel terugblikken op hoe ze zich jaar na jaar van bizarre bergen hebben laten storten, afgewisseld met dude-’n-bro-humor.

De trailer van Tight Loose. De tekst gaat verder onder de video.

In Ruin and Rose wordt een dystopische wereld geschetst waarin skiërs in de ‘oude wereld’ door de poedersneeuw stuiven, terwijl de rest in woestijn is veranderd. De Nederlandse film Fernweh laat zien hoe simpel de lol van freeriden is, zonder grote namen of dikke tricks, maar met het voor alle wintersporters bekende verlangen naar een heuvel vol perfecte sneeuw.

De trailer van Ruin and Rose. De tekst gaat verder onder video.

Ook de grootste snowboardfilm van het jaar is er te zien: The Fourth Phase, die onlangs online wereldwijd in première ging. De film rond professioneel snowboarder Travis Rice is een opvolger van een van de belangrijkste films in het genre, The Art of Flight. Of deze net zo’n status bereikt valt te bezien, maar aan de mooie beelden zal het niet liggen. Ook deze film heeft veel duizelingwekkende trucs op bizarre locaties en slowmotion beelden van helikopters boven ruige bergkammen. In The Fourth Phase volgt Rice een stormcyclus rond het noordelijke deel van de Stille Oceaan, omdat het de beste poedersneeuw moet opleveren, en onderweg trekt hij bekende snowboardvrienden mee in zijn gebrek aan doodsangst de bergen af. Dat dreigt door een blessure na een val mis te gaan, maar het komt allemaal wel weer goed. Niet echt een spannend verhaal, maar het gaat bij dit soort films om de spectaculaire beelden, en daar loopt deze film van over.

De trailer van The Fourth Phase. De tekst gaat verder onder video.

Om zelf iets met iets minder doodsangst naar de ‘back country’ te gaan, de gebieden voorbij de pistes, zijn er tijdens het filmfestival clinics over lawinerisico’s van de WePowder Safety Academy. Op 25 november is een eerste Belgische editie van dit filmfestival, in Gent.