Alleen schoorsteenpieten bij intocht Amsterdam

De organisatie van de intocht wilde het nieuws eigenlijk nog geheim houden om niet in discussies terecht te komen.

Foto Roos Koole/ANP

Bij de Sinterklaasintocht in Amsterdam zullen alleen maar schoorsteenpieten te zien zijn. Eerder maakte Amsterdam bekend dat driekwart van de pieten geschminkt zal zijn met roetvegen, maar vrijdag lekte uit dat geen enkele piet helemaal zwart meer is. De organisatie van de intocht wilde het nieuws eigenlijk nog geheim houden om niet in discussies terecht te komen, reageerde woordvoerder Pam Evenhuis vrijdag tegenover ANP.

Volgens de woordvoerder is burgemeester Eberhard van der Laan op de hoogte van de beslissing om alleen nog schoorsteenpieten bij de intocht mee te laten lopen. Burgemeester Van der Laan zei vorige week de stap van RTL om het uiterlijk van Zwarte Piet te veranderen toe te juichen.

Lees ook: Kies nu je eigen piet maar

RTL maakte bekend dat Zwarte Piet niet langer welkom is in haar programma’s. In plaats daarvan gaat het mediabedrijf alleen nog maar werken met schoorsteenpieten:

“Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar.”

Sinterklaas komt op zondag 13 november aan in de hoofdstad. Een dag eerder is de landelijke intocht in Maassluis. Vorig jaar was de helft van de Amsterdamse pieten een schoorsteenpiet, in 2014 was het een kwart.