Interview

Wat stemmen de nieuwe kiezers van vier jaar geleden nu?

Vier jaar geleden sprak NRC met mensen die toen voor het eerst mochten stemmen. Wat stemmen ze dit jaar? En waarom?

1. Amit Singh uit Irvine, Californië.

©

Amit Singh

Werkt als zelfstandig hypotheekbankier.

Stemde vier jaar geleden op Barack Obama. “Ik zou het liefst voor een derde termijn op hem stemmen als dat een optie was.”

Stemt nu op “Geen van beide kandidaten vind ik bijzonder geweldig. Ik zal absoluut niet op Donald Trump stemmen, waarschijnlijk stem ik op Hillary Clinton.”

“Hoe twijfelachtig de keuzes van Clinton uit het verleden ook zijn, ze is duidelijk iemand met ervaring. Ze is het presidentschap waardig. Maar mocht Trump toch winnen, wie weet verhuis ik dan naar Canada.”

2. Thi Lam uit Brooklyn

©Thi Lam

Thi Lam

Werkt als grafisch designer voor een merkbureau en is oprichter van een frisdrankenbedrijf.

Stemde vier jaar geleden niet. “Ik was in het buitenland en heb niet eens per post gestemd.”

Stemt nu opHillary Clinton. “Ik denk niet dat Donald Trump het in zich heeft om president te zijn, mocht hij verkozen worden. Zijn ideeën en standpunten zijn te bizar.”

“Ik denk dat er niet naar hem geluisterd zal worden in Washington, dat we al snel moe van hem worden. Ik heb geen idee hoe het over een tijdje met het land gesteld is. Hopelijk gaat het nog steeds goed.”

3. Amanda Krueger uit Brooklyn

©

Amanda Krueger

Werkt voor digitaal reclamebureau Big Spaceship.

Stemde vier jaar geleden op Barack Obama.

Stemt nu op Hillary Clinton. “Van alle presidentskandidaten is zij het meest geschikt om het land te leiden. Feminisme en LHBT-kwesties zijn erg belangrijk voor mij. Ze is de eerste vrouwelijke presidentskandidaat tegen de meest verschrikkelijke tegenstander die je kan bedenken. De uitslag zal duidelijk maken in wat voor land we wonen.”

“Hopelijk kunnen we over een paar jaar zeggen dat Trump een gekke zijweg was die ons land nam. Ik kan me niet voorstellen dat hij president wordt.”

4. Cameron House uit Brooklyn

©

Cameron House

Werkt als analist bij digitale marketing startup Ampush.

Stemde vier jaar geleden op Barack Obama.

Stemt nu op Hillary Clinton. “Wegens het Hooggerechtshof. Ik vind dat zaken als campagnefinanciering en abortus verdedigd moeten worden door progressieve rechters die zij mogelijk kan aanstellen.”

“Ik ben ontzettend blij met de president die we de afgelopen acht jaar hebben gehad. Ik stem op Clinton omdat ik hoop dat ze de ongelijkheid kan bestrijden. Haar agressieve buitenlandbeleid spreekt me niet aan. Maar mijn stem is ook een protest tegen Trump, zijn islamofobie en isolationistische standpunten.”

5. George Gonsalves verhuisde van Washington naar Georgetown (Guyana)

©

George Gonsalves

Werkt als journalist en nieuwslezer voor Safetv2 Headline News.

Stemde vier jaar geleden op Barack Obama en zei in NRC: “Ik hoop dat ik geld kan gaan verdienen om mijn studieschuld af te lossen, die is nu al 60.000 dollar en ik ben nog niet eens klaar.”

Stemt nu op Hillary Clinton, via de post en met tegenzin. “Ik had liever op Bernie Sanders gestemd, wegens zijn standpunt om hoger onderwijs betaalbaar te maken.”

“Ik ben blij dat ik naar Guyana ben gegaan. Mijn vrienden zeggen dat als Trump president wordt, ze naar Canada verhuizen. Als dat gebeurt blijf ik zeker hier.”

6. Alison Sutter uit New York

©

Alison Sutter

Werkt als programma- manager voor mensenrechtenorganisatie Open Society Health en doet een masterstudie volksgezondheid aan Columbia University.

Stemde vier jaar geleden op Barack Obama.

Stemt nu op Hillary Clinton. “Zij vecht voor feminisme, de gezondheid van vrouwen en de autonomie over ons eigen lichaam. Ik zou nooit kunnen stemmen op iemand die dat niet doet.”

“Ik stem ook op Clinton omdat zij zich inzet voor het verhogen van het minimumloon en wapenbezit wil inperken. Al had ze van mij een stuk progressiever mogen zijn.”

7. Rafaela Simon uit Austin, Texas

©

Rafaela Simon

Werkt als promotiemodel voor Harley Davidson en Pin Up Girl voor Lucky Devil Pin Ups.

Stemde vier jaar geleden op Barack Obama en zei toen tegen NRC: “Het land bevindt zich volgens mij op een hellend vlak, met werkloosheid en hoge schulden.”

Stemt nu op Donald Trump. “Toen ik op Obama stemde, stemde ik voor hoop en verandering. Maar wat we hebben gekregen is de ‘wimpification’ [watjes-ering] van Amerika en een enorme raciale kloof.”

“Ik ben libertijns, maar wat mij betreft heeft extreem links de boel echt naar een nieuw niveau gehaald. De boel is compleet uit de hand gelopen.”

8. Frankie Fabre uit Rockford, Illinois

©

Frankie Fabre

Heeft een eigen Branding en Media Development agentschap en is motiveringsspreker.

Stemde vier jaar geleden op Mitt Romney en zei in NRC: “Het huwelijk is een heilig instituut. Ik heb niets tegen homo’s, maar het huwelijk is tussen een man en een vrouw.”

Stemt nu op Donald Trump. “Als ondernemer weet ik dat je uit een bepaald soort hout gesneden moet zijn om met succes een bedrijf te runnen.”

“Amerika is gebouwd op ondernemers en zakenlieden, boeren die werkten voor alles wat ze hadden. Dat ligt aan de basis van dit land en ik geloof dat Trump dit principe nieuw leven zal inblazen.”

9. Emily Piech uit Washington

©

Emily Piech

Werkt als juridisch analist bij lobbyorganisatie Blank Rome Government Relations LLC.

Stemde vier jaar geleden op Barack Obama, en zei in NRC: “Ik ben gematigd, ik zou op zich best op Romney kunnen stemmen. Maar zijn running mate, Paul Ryan, vind ik echt veel te rechts.”

Stemt nu op Hillary Clinton. “Ze heeft de kwalificaties en is een vele malen veiligere kandidaat dan Donald Trump. Ik geloof oprecht dat hij gevaarlijk is.”

“Ik weet nog dat ik Paul Ryan vier jaar geleden veel te rechts vond. Ik vermoed dat veel mensen die ik ken hem nu graag als de Republikeinse kandidaat hadden gezien in plaats van Trump.”

10. David Beltran uit New York

©

David Beltran

Werkt als Social Media Manager bij non-profit Life Vest Inside.

Stemde vier jaar geleden op Barack Obama en zei in NRC: “Mijn ouders zijn begin jaren tachtig geëmigreerd uit Mexico. Ik ben blij in Amerika te wonen.”

Stemt nu op Hillary Clinton. “De dingen die Donald Trump heeft gezegd zijn walgelijk en beledigend. Ook al denk ik niet dat Hillary te vertrouwen is, ze zal op z’n minst minder verdeeldheid zaaien dan Trump.”

“Ik zal president Obama missen. De dingen die hij heeft bereikt qua gezondheidszorg en het homohuwelijk, zijn bewonderenswaardig. Ik maak me zorgen dat de verdeeldheid in het hele land is terug te zien.”

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen op onze verkiezingspagina.