Van roem komt (soms) engagement

Sterrenpolitiek

Acteurs en zangers ontpoppen zich ook als sterren in politieke massamobilisatie.

Met een camera op zichzelf gericht voegde de 24-jarige actrice Shailene Woodley zich onlangs bij het protest van de inheemse bevolking van de staat North Dakota tegen de aanleg van een omstreden oliepijpleiding. Woodley, bekend van de serie Divergent, filmde haar arrestatie op sociale media. Haar video werd zo’n 5 miljoen keer bekeken en tienduizenden keren gedeeld op Facebook. „Uw stilte en gebrek aan actie is hartverscheurend”, daagde ze president Obama via Twitter uit.

Woodley was wat de Standing Rock Sioux nodig hadden in hun strijd tegen de Dakota Access Pipeline, die volgens hen een bedreiging vormt voor hun drinkwater. „De arrestatie van mij, een blanke, niet-inheemse vrouw, moest eraan te pas komen om deze zaak onder de aandacht te brengen bij veel mensen”, schreef Woodley naderhand in het blad Time. „Uw stilte en gebrek aan actie is hartverscheurend”, daagde ze president Obama via Twitter uit om in te grijpen.

0511SPbeyonce1

Artiesten die hun roem inzetten voor engagement: daar zit toekomst in. Via sociale media mobiliseren popsterren en acteurs hun talrijke volgers. Zangeres Beyoncé ging voorop: ze heeft zich opgeworpen als voorvechter van de Black Lives Matter beweging en de emancipatie van zwarte vrouwen. Tijdens haar optreden bij de Super Bowl, dat door 112 miljoen mensen werd bekeken, bracht ze in februari een ode aan de Black Panthers, die eind jaren zestig en begin jaren zeventig streed voor de rechten van zwarten.

0511SPleonardo

Acteur Leonardo DiCaprio, ster van films als Titranic en The Wolf of Wall Street heeft een documentaire gemaakt over klimaatverandering, Before the Flood, die tot deze zondag gratis online te zien is. Daarin stelt hij het gebruik van fossiele brandstoffen aan de kaak.

Het kwam hem op uitbranders te staan: is hij ook bereid om zijn privévliegtuig te laten staan? Maar hij wist met zijn roem wel president Obama voor de camera te krijgen. Bij vertoningen van de film in de VS kunnen bezoekers zich als kiezer laten registreren.