Zuid-Afrika

President Zuma in het nauw door onderzoek

President Jacob Zuma van Zuid-Afrika en zijn regering zijn in het nauw gedreven door de publicatie, woensdagavond, van een rapport van ombudsvrouw Thuli Madonsela over corruptie en omkoping. Madonsela gaat niet zover dat ze namen van verdachten noemt en concrete beschuldigingen uit, maar duidelijk is dat haar bevindingen ongunstig uitpakken voor Zuma. Demonstranten eisten zijn aftreden.

De president , eerder in opspraak door de verbouwing van zijn villa op kosten van de staat, moet een commissie instellen om de beschuldigingen verder te onderzoeken, zegt de ombudsvrouw. Zo moet nader worden gekeken na de relatie met de omstreden Indiase gebroeders Gupta. Die zouden invloed op de regering hebben gekocht, onder andere bij de benoeming van ministers.(NRC)