Ziekenhuistarieven niet langer geheim voor patiënt

Minister Schippers gaat via de toezichthouder afdwingen dat alle tarieven in de zorg openbaar worden. Dat heeft zij donderdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Foto ANP / Koen Suyk

Er komt een eind aan de geheimzinnigheid rond ziekenhuistarieven. Minister Schippers (Zorg, VVD) gaat via de toezichthouder afdwingen dat alle tarieven in de zorg openbaar worden. Dat heeft zij donderdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Onlangs riep ze zorgverzekeraars al op de geheime ziekenhuistarieven te openbaren. Dat deed zij in een Kamerdebat naar aanleiding van een publicatie in NRC over een patiënt die voor 17.000 euro een schroefje achter haar oor kreeg. Dat tarief kwam naar voren in het onderzoek waarin lezers worden opgeroepen hun facturen met NRC te delen.

Lees hier alles over het NRC-onderzoek: Onderzoek zorgtarieven

Zorgverzekeraars spreken ieder jaar met alle ziekenhuizen af tegen welke prijzen zij medische behandelingen inkopen. Het ziekenhuis declareert na een bezoek van een verzekerde de medische behandeling tegen het afgesproken tarief bij de verzekeraar en de patiënt moet een deel van de rekening aan zijn verzekeraar betalen voor zover het onder zijn eigen risico valt.

Tot nu toe houden de meeste zorgverzekeraars en ziekenhuizen de tarieven geheim uit concurrentie-overwegingen. Tegelijkertijd worden patiënten via hun eigen risico wel achteraf geconfronteerd met de hoogte van de ziekenhuisrekening. CZ maakte in augustus als eerste verzekeraar zijn tarieven onder de 885 euro bekend. IJsselmeerziekenhuizen was vorige maand het eerste ziekenhuis dat op eigen initiatief de afgesproken tarieven met al zijn verzekeraars bekendmaakte.

De minister hield vorige maand een bijeenkomst met experts over het onderwerp. De meeste deskundigen erkenden daarbij dat patiënten belang hebben bij meer inzicht.

Schippers onderschrijft dit in haar brief. „ Daarnaast kan betere prijstransparantie leiden tot meer accurate kostprijsberekeningen door ziekenhuizen, kan het een impuls geven om het inzicht in de kwaliteit van ziekenhuiszorg verder te verbeteren en draagt het bij aan het kostenbewustzijn in de zorg.”