Yuri van Gelder: ‘Ik ben geslachtofferd’

Turner Yuri van Gelder vindt dat hij mede door zijn verleden afgelopen zomer is geslachtofferd met zijn verwijdering van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zegt hij in de Telegraaf.

Turner Yuri van Gelder in de rechtbank van Arnhem. De voormalig Lord of the Rings spande een kort geding aan tegen NOC NSF om alsnog deel te mogen nemen aan de toestelfinale (ringen) bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar verloor. Remko de Waal/ANP

Turner Yuri van Gelder vindt dat hij mede door zijn verleden (als cocaïneverslaafde, HS) afgelopen zomer is geslachtofferd met zijn verwijdering van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat zegt de ringenspecialist donderdag in een interview met De Telegraaf.

Van Gelder vindt het nog steeds zwaar onterecht dat hij door chef de mission Maurits Hendriks naar huis is gestuurd. Een straf oké, dat had hij vanwege het niet nakomen van afspraken kunnen billijken, maar hem naar huis sturen was disproportioneel, zegt Van Gelder in een filmpje op de website van de krant. Twintig rondjes lopen rond het olympische dorp of een boete zouden in zijn ogen gepastere straffen zijn geweest. Er moet iets achter steken, is zijn overtuiging. Hij kan niets anders bedenken dat zijn cocaïneverleden.

Lees ook: Wat gebeurde er ook alweer met Van Gelder in Rio?

Van Gelder ziet het probleem niet

Natuurlijk had hij op tijd naar bed moeten gaan, erkent Van Gelder, maar een biertje op het behalen van de finale die negen dagen later op het programma stond, is dat nu zo erg? Van Gelder ziet het probleem niet, blijkt uit het interview. Temeer niet omdat hij altijd na kwalificatiewedstrijden zijn finaleplaats met een drankje viert. En dat wisten zijn trainers Bram van Bokhoven en Hans Gootjes, technisch directeur van de turnbond KNGU, maar al te goed.

Lees ook: En waarom werd hij precies weggestuurd?

Van Gelder vertelt in het interview dat hij was verlaat, omdat hij na een bezoekje aan het Holland Huis en het thuisbrengen van een vriend was opgehouden bij een nachtclub waar zijn vriendin en collega-turner Jeffey Wammes naartoe waren gegaan. Er was bij de deur wat gedoe over de betaling. Na een broodje te hebben gegeten zegt Van Gelder vervolgens te zijn teruggekeerd naar het olympisch dorp, waar de tijdregistratie aangaf dat het acht minuten over vijf was.

Lees ook: De rechter stelde NOC*NSF in het gelijk

Geen afspraken geschonden

Dat Van Gelder de volgende ochtend ontbrak op de training schrijft hij toe aan ongelezen telefoonberichtjes van trainer Van Bokhoven. Bovendien zou hij hoe dan ook niet zijn gaan trainen, omdat hij dat daags na een kwalificatiewedstrijd nooit doet. In de perceptie van Van Gelder heeft hij geen afspraak met zijn trainer geschonden en heeft hij keurig zijn acht uur nachtrust genoten.

Lees ook: Maar NRC-columnist Arjen van Veelen sprak over een NOC*NSF-sharia

Dat de turner mede wordt afgerekend op zijn onaangekondigd vertrek naar de luchthaven om zijn Braziliaanse vriendin op te halen, een dag voor de wedstrijd, doet hij af als een probleem van ondergeschikt belang. Hij had toestemming het olympisch dorp voor een boodschap te verlaten. Is het dan zo erg dat hij iets langer wegblijft om zijn vriendin te verrassen? Van Gelder vindt van niet.

‘Heb ik iemand vermoord of zo?’

Opvallend aan het interview is dat Van Gelder zijn trainer Van Bokhoven, en onlangs benoemde bondscoach, in bescherming neemt. De turner neemt het chef de mission Maurits Hendriks kwalijk dat hij naar huis is gestuurd. Van Bokhoven had hem wel gezegd het incident van drank en late thuiskomst te melden bij Hendriks. Maar de turner dacht zijn gedrag te kunnen uitleggen. Tot hij op het matje werd geroepen en doorkreeg er niet met een standje vanaf te zullen komen. De straf voelde als een mokerslag. Verongelijkt: ‘Een sporter uit Marokko die een vrouw had aangerand mocht een paar dagen later gewoon meedoen aan de Spelen. Wat heb ik dan gedaan dat ik word weggestuurd? Iemand vermoord of zo? Nee, ik ben te laat naar bed gegaan.’

Van Gelder toont weinig zelfkritiek in het interview, en al helemaal geen spijt. Geen woord over de extra ondersteuning die hij de laatste jaren van NOC*NSF en de hulp die hij na zijn cocaïnezaak van de turnbond heeft gekregen. Evenmin spijt ten opzichte van jonge turners als Michel Bletterman en Casimir Schmidt die de olympische kwalificatie hadden afgedwongen, maar hun plaats in de definitieve ploeg voor Rio onder anderen aan Van Gelder moesten afstaan.

    • Henk Stouwdam