Woede over bezuigingen bij RTV Rijnmond

Doordat regionale omroepen er niet in slagen efficiënt samen te werken, wordt er nu fors in het budget gesneden.

„Een middelvinger naar het publiek”, dat vindt presentator Ronald van Oudheusden van radioprogramma ‘Live uit Lloyd’ van de bezuiniging die RTV Rijnmond komend jaar doorvoert. Een groot aantal programma’s, waaronder het zijne, moet verdwijnen.

Dagelijks maakt Van Oudheusden een show met opkomend muzikaal talent, al bijna acht jaar. De Nederlandse popgroep Kensington is een van de bands die mede bekendheid verwierven via Live uit Lloyd. Van Oudheusden is niet van plan zijn programma op te geven, ook al wil de directie er nu vanaf vanwege de kosten. „Rotterdam heeft al zoveel gesneden in muziek. Er blijft geen poppodium over op deze manier.”

Muzikanten die bij Live uit Lloyd optraden roeren zich in de media, zoals Gerhardt Heusinkveld. Hij schreef een stuk op het blog opiniestukken.nl waarin hij staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur, VVD) ervan beschuldigt ‘schade’ te berokkenen aan het culturele landschap van Nederland met zijn nieuwe mediawet.

Daarin staat namelijk dat de regionale omroepen samen 17 miljoen euro moeten bezuinigen. Voor RTV Rijnmond betekent dat een subsidiekorting van 850.000 euro per jaar. Bedoeling was dat de dertien regionale omroepen samen zouden werken op gebied van ondersteunende diensten zoals personeelszaken en financiën, maar omdat hun directeuren er niet uitkwamen blijven ze ieder voor zich werken. Daardoor is er geen efficiencywinst en snijden de directies van de omroepen in hun programma’s. Zo ook bij RTV Rijnmond. „De directeuren van de regionale omroepen moeten opnieuw om de tafel met staatssecretaris Dekker”, vindt voorzitter Herman Jonker van voetbalclub A.S.W.H. in Hendrik-Ido-Ambacht. „Ze kunnen de bezuiniging beter uitstellen en eruit proberen te komen zodat ze toch kunnen samenwerken.”

Jonker baalt dat het zaterdagse radioprogramma met verslagen van amateurvoetbalwedstrijden op RTV Rijnmond verdwijnt. „Dat is de enige manier om het amateurvoetbal te volgen. Je hebt niet altijd tijd om naar een wedstrijd te gaan, zeker niet als ze in Friesland of Groningen spelen.”

Hoewel het maar een kleine club is", zitten er tijdens topwedstrijden zeker 2.000 supporters op de tribune, aldus Jonker. „We verliezen de binding met de regio”, zegt presentator Walter Tempelman. „Terwijl dat juist is waar we het als regionale omroep van moeten hebben.”

Volgens OR-voorzitter Thijs Blom van RTV Rijnmond schrapt de directie nog een aantal televisieprogramma’s. „Daar is nog niet zoveel over gezegd. Maar ik denk dat het einde nog niet in zicht is: 850.000 euro is veel geld.”

De redactie maakt zich volgens Blom boos over de plannen om de radiouitzendingen ‘s ochtends een uur later te laten beginnen en deze ‘s avonds een uur eerder te stoppen. „Als je ’s ochtends vroeg op staat en er is geen programma, schakel je over naar een andere zender. Zo verlies je luisteraars. Dat gaat uiteindelijk weer ten koste van de advertentie-inkomsten. Op deze manier draai je onze omroep de nek om.”