Wereldberoemde clown Popov overleden

Popov was in de jaren vijftig de eerste clown uit de Sovjet-Unie die optrad in de westerse wereld

Foto; ANP

De Russische clown Oleg Popov is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden in Rostov aan de Don. Dat maakte de directeur van het Moskouse staatscircus Edward Zapasjni bekend aan het Russische persbureau Ria Novosti. Popov verbleef daar op tour. Hij stierf aan de gevolgen van een hartaanval, meldt de Russische nieuwssite Sputnik.

Lees ook: Oleg Popov (1930-2016). Zachtaardige clown van lach en weemoed

Oleg Konstantinovitsj Popov werd op 31 juli 1930 geboren in de nabij Moskou gelegen Russische plaats Viroebovo. In 1949 startte hij bij het Groot Russisch Staatscircus, om in de jaren vijftig de eerste clown uit de Sovjet-Unie te worden die optrad in de westerse wereld. Popov woonde in Duitsland, na in 1991 te zijn hertrouwd met een Duitse. In 2015 tourde hij voor het eerst in bijna dertig jaar weer in Rusland.

Lees ook: Het Hollands Dagboek van Oleg Popov (1991)

Ook in Nederland trad clown Popov vele malen op, recent nog in 2008 bij het Kerstcircus in Den Haag en in 2009 op het Internationale Circusfestival in Enschede. Zijn huwelijk werd in 1991 in Breda gesloten door de toenmalige burgemeester Ed Nijpels.

Lees ook: De circusdirecteur die clown Popov ophaalde
    • Clara van de Wiel