Snel rijker worden doe je met een website

Quote 500

Op de lijst van rijkste Nederlanders maken internetondernemers opvallende sprongen.

Op de lijst van rijkste Nederlanders maken internetondernemers opvallende sprongen. De nieuwste editie van de Quote 500 heeft bijvoorbeeld speciaal oog voor Jitse Groen, oprichter van Thuisbezorgd.nl, met een flink belang in moederbedrijf Takeaway.com. Sinds de beursgang van Takeway.com wordt zijn vermogen geschat op 380 miljoen euro.

Andere snelle stijgers zijn de drie oprichters van online elektronicawinkel Coolblue, Pieter Zwart, Paul de Jong en Bart Kuijpers. Zij zijn elk goed voor 125 miljoen euro, sinds investeringsmaatschappij HAL zich als extra aandeelhouder meldde.

Maar, let op. Rijken uit de Quotelijst en de Quote-hoofdredacteur bevestigen dat het in de Quote 500-lijst om schattingen gaat, geen cijfers tot achter de komma: Er heeft nog nooit een bedrag in de Quote 500 gestaan dat klopt.

Jitse Groen, plaats 47, geschat vermogen van 380 miljoen euro

anp-47752746
„De verschuiving naar online vindt nu plaats”, zei Jitse Groen, oprichter van Thuisbezorgd.nl, onlangs tegen NRC. Om te zorgen dat moederbedrijf Takeaway.com daar maximaal van profiteert, ging het bedrijf in september dit jaar naar de Amsterdamse beurs. 328 miljoen euro leverde dat op, Takeaway.com wordt nu gewaardeerd op 1 miljard euro. „Beleggers malen blijkbaar niet om de verliezen die Takeaway.com ook in de nabije toekomst weet te maken”, schrijft Quote. En dat maakt Groen, dankzij zijn belang van meer dan een derde van de aandelen, een van de grootste stijgers in de lijst. „Ik ben bezig een kasteel te bouwen en uit te breiden”, zegt hij in de Quote 500.

Lees hier meer over Jitse Groen en Thuisbezorgd.nl: Nog geen winst, wel naar de beurs

Pieter Zwart, plaats 135, geschat vermogen van 165 miljoen euro

0501spezartvrijstaand
Elf jaar geleden had hij een vermogen van vijf miljoen euro, nu is Pieter Zwart koploper van de Quote-juniorlijst en wordt zijn vermogen op 165 miljoen euro geschat. Zwart is een van de oprichters van online elektronicawinkel Coolblue, dat over 2015 een jaaromzet van meer dan een half miljard euro boekte en in april dit jaar investeerder HAL aan zich wist de binden. In het kielzog profiteren ook medeoprichters Paul de Jong en Bart Kuijpers van de groei. Beide heren, die operationeel een stap terug deden sinds investeringsmaatschappij HAL zich meldde, zijn met een geschat vermogen van 125 miljoen euro eveneens goed voor een notering in de Quote 500. Mede dankzij een grote donatie van Zwart kwam het skelet van een Tyrannosaurus Rex onlangs naar Naturalis in Leiden. „De meeste jongetjes hebben een levensfase waarin ze dino’s mooi vinden, die fase is bij mij nooit voorbij gegaan”, vertelde hij NRC eerder dit jaar.

Lees hier meer over aandeelhouder HAL: Investeerder HAL stapt in internetwinkel Coolblue

Andere opvallende noteringen

Eric Wilborts en René Moos werden in één klap rijk dankzij de beursgang van sportschool BasicFit. In 2015 zette BasicFit 202 miljoen euro om. Het vermogen van Wilborts wordt geschat op 195 miljoen euro, dat van Moos op 190 miljoen euro.

De meest vermogende Nederlander blijft Frits Goldschmeding (oprichter van Randstad) met 3,5 miljard euro. Al zag hij een kwart van zijn vermogen verdampen omdat Randstad het op de beurs niet goed deed. De nummer twee, Dik Wessels van bouwbedrijf VolkerWessels, zag zijn vermogen juist groeien, met 10 procent, tot 3,3 miljard euro. Op de derde en vierde plek staan investeerder Hans Melchers en John de Mol. Karel van Eerd van Jumbo is door Quote nu tot miljardair uitgeroepen, net als textielmagnaat Jan Zeeman.

Dit jaar is de Quote 500 uitgebreid naar 1.000 meldingen. Zo komen ook voormalige topmannen als Cees van der Hoeven (Ahold), Jeroen van der Veer (Shell), Rijkman Groenink (ABN Amro) en Onno Ruding (Citigroup) op de lijst.

Bekijk ook wat ons vorig jaar opviel: De nieuwe Quote 500 is er - dit zijn vijf opvallende feiten