‘Wat Elizabeth en Churchill bespraken weet niemand’

Hoofdrol Claire Foy speelt Elizabeth in The Crown. ‘Ik heb nu twee koninginnen gespeeld, dat is genoeg.’

Claire Foy als Elizabeth.

Claire Foy als Elizabeth.

‘Het is een succes. Ik ben echt supertrots!” Claire Foy (32), die de rol van koningin Elizabeth vertolkt, was afgelopen dinsdag in Londen voor de première van The Crown. De actrice, die al eerder een koninklijke rol op zich nam als Anna Boleyn in de BBC-serie Wolf Hall (2015), vertelt de dag erna, in een tien-minuteninterview, over haar ervaringen op de set.

Koningin Elizabeth is zo’n beetje de beroemdste vrouw ter wereld. Vond u het een grote verantwoordelijkheid om haar te spelen?

„Ik was in het begin wel doodsbang. Maar dat gevoel ging, gek genoeg, ook weer weg. Welke rol ik ook speel, ik wil iemand altijd zo eerlijk mogelijk neerzetten. Ik wil me verdiepen in een personage, en wat ik te weten kom, met respect behandelen.”

Is dat gelukt met Elizabeth?

„Ik hoop van wel. Voordat ik aan deze rol begon, wist ik maar weinig van de koningin. Ik wist niet dat haar huwelijk met Philip gecompliceerd lag, of dat ze al op jonge leeftijd koningin werd na de dood van haar vader. Voor mij was ze gewoon de koningin. Regisseur Stephen Daldry heeft vooral de menselijke kanten van haar en Philip willen belichten. Dat heb ik ook geprobeerd, en vooral tijd besteed aan hoe ze overkomt. Haar stem, haar bewegingen, vooral haar handen zijn erg expressief. Wat ze denkt, schuilt vaak in de beweging van haar hand. Er is overigens niet veel filmmateriaal uit haar beginperiode als koningin, dus veel heb ik moeten bedenken.”

Veel historische gebeurtenissen zijn op een eigenzinnige manier uitgewerkt in The Crown. Zo zou Elizabeth tegen haar echtgenoot zeggen dat hij voor haar moet knielen nadat ze gekroond is.

„Dat is allemaal bedacht. Het zal niet ver van de werkelijkheid liggen, maar het blijft natuurlijk drama. Schrijver Peter Morgan heeft er bewust voor gekozen om afstand te houden van huize Windsor. Er is vast contact geweest voor het historisch onderzoek, maar aan de invulling van de gebeurtenissen heeft Morgan zijn eigen interpretatie gegeven.”

Lees ook de recensie over The Crown: De kroon wint altijd

U werkte met John Lithgow, die Churchill speelt. Hoe was dat?

„Hij is een uitzonderlijk acteur. Iedere scène die we speelden, verliep anders doordat John steeds nieuwe dingen bedacht. We waren vaak bezig met onze machtsverhouding. In het begin is de koningin onzeker en is Churchill de grote staatsman die alles weet. Hij leidt haar. Maar langzamerhand, als Elizabeth meer in haar rol van koningin groeit, weet ze ook hoe zij de hem om haar vinger moet winden. Churchill heeft wel een zwak voor haar, en zij kan hem steeds beter manipuleren. Uiteindelijk grijpt zij de macht.”

John Lithgow speelt Churchill.

John Lithgow speelt Churchill.

Is dat ook werkelijk zo gegaan?

„Nee. Dit is iets wat John en ik samen hebben bedacht. Wat op Buckingham Palace werd besproken tussen Elizabeth en Churchill weet niemand. Het is niet gedocumenteerd. Het was vertrouwelijk.”

U bent een actrice ‘met een subliem talent voor koninklijke rollen’, aldus The Guardian. Bent u niet bang dat u telkens alleen als koningin of als iemand van adel wordt gecast?

„Deze rol was natuurlijk heel belangrijk voor mij. Het is ook een doorbraak in mijn carrière. Maar ik ben wel al tien jaar als actrice bezig, en ik heb ook andere rollen gespeeld. Ik ben niet bang om weer een adellijke rol op me te nemen, maar ik wil nu vooral doorgaan en nieuwe uitdagingen aangaan. Ik heb nu twee koninginnen gespeeld, dat is genoeg. I’m done.”