Vinho

Niemand stuurt Portugese wijn. Terwijl er lekkere zijn.

Onlangs kreeg ik een berichtje van een wijnliefhebber die meende dat ik in mijn publicaties maar weinig aandacht besteedde aan Portugal. „Is dat waar?”, vroeg ik mij af. Eerlijk gezegd heb ik wel een zwak voor de buurman van Spanje. Maar voor het schrijven over wijn ben ik ook afhankelijk van wat mijn proeftafel bereikt. Niet veel importeurs nemen de moeite om mij flessen te sturen. Slechts een enkele heeft zijn schouders eronder gezet. En illustratief is de schier onzichtbaarheid van Portugese wijnen in de supermarkten.

Als ik de goedkope port (Nederland is ’s werelds grootste afnemer van budget-ruby) en Mateus, de onbenullig bruisende plakrosé in een Duitse Bocksbeutel-fles even buiten beschouwing laat. ‘Gewone’ wijn echter blijft achter. En welbeschouwd is dat vreemd. Er is genoeg. Portugal telt meer hectaren wijngaarden dan Australië, kent een hoger percentage met druivenstokken beplant akkerland dan Frankrijk en wordt wat hoeveelheid autochtone druivenrassen betreft alleen overtroffen door Italië. En juist in die ‘eigen druiven’ schuilt de kracht nu authenticiteit steeds hoger gewaardeerd wordt. Als ik mijn database van het afgelopen jaar doorakker waar ik alle wijnen die ik koopwaardig vind in opsla, tel ik zeventig Portugezen. Een schril contrast met de jaarbijdrage van Spanje: bijna vierhonderd.

Maar wellicht is er een kentering aanstaande. En de bijdrage daaraan komt uit onverwachte hoek. Het zijn namelijk twee Nederlanders die onlangs zijn uitgeroepen tot Portugals wijnproducent van het jaar. Sinds 1989 maken Huub en Wil Lenders hun Bonjardim wijnen. Dat doen zij in de regio Beira op Quinta da Portela. En hun manier van werken heeft de handen op elkaar gekregen van een jury waarin diverse ministeries en opleidingsinstituten zaten. Lovende woorden voor de kwaliteit van de wijn én de manier van werken van de Hollanders. Het domein gebruikt geen bestrijdingsmiddelen, produceert groene stroom en ondersteunt de plaatselijke economie. En dat laatste kunnen wij nu ook gaan doen. Via donaties in onze eigen glasbak.