Villadorp Haren naar rechter om fusie met Groningen

Het centrum van Haren op archiefbeeld.
Het centrum van Haren op archiefbeeld. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Het burgercomité Haren spant met vijfentwintig inwoners van het villadorp een kort geding aan tegen de provincie Groningen. Inzet is de omstreden herindeling met Groningen en Ten Boer die gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) het villadorp oplegt.

De provincie wil dat Haren fuseert met buurstad Groningen en buurdorp Ten Boer, maar het comité vindt dat „onrechtmatig”. Driekwart van de inwoners van Haren stemde per referendum tegen herindeling. Ook een meerderheid van de gemeenteraad is nu tegen.

De provincie stuurt aan op een herindeling, onder meer vanwege de kwetsbare financiële positie van Haren. Maar de gemeenteraad denkt met een omvangrijk bezuinigingsprogramma financiële zelfstandigheid te kunnen bolwerken. De inwoners koesteren hun dorp. Het groen, de gelijkgestemde burgers, de kleinschaligheid – op scholen, in sportclubs en bestuur.

Lees ook: Nee. Haren wil niet bij Groningen

Volgens de inwoners houdt het provinciebestuur zich niet aan zijn toezegging dat een herindeling niet van boven wordt opgelegd. Bovendien druist het optreden van de provincie in tegen de bestuursstijl die het provinciebestuur haar inwoners in het collegeakkoord voorspiegelde. Daarin staat: „Luisteren en in gesprek gaan met. Meer mét mensen in plaats van óver mensen. Geen regie van bovenaf.”

De praktijk blijkt heel anders, constateert het burgercomité: de herindeling wordt opgelegd en doorgedrukt. Gustaaf Biezeveld, initiatiefnemer van het Burgercomité: „Het optreden van het provinciebestuur jegens de inwoners en de raad van Haren is in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur. Er wordt niet geluisterd. Dit handelen is een overheid onwaardig. Het ondermijnt het vertrouwen in de overheid en de democratie. Hieraan moet een einde komen. Omdat het provinciebestuur dit zelf niet inziet, wordt de hulp van de rechter ingeroepen.”

Woensdag 16 november om half twee buigt de rechter in Groningen zich over de zaak.