Verenigd Koninkrijk

Britse rechter: steun parlement vereist voor Brexit

Het Britse parlement moet kunnen stemmen over het besluit om uit de EU te stappen op basis van artikel 50 van het EU-Verdrag. Deze uitspraak vanmorgen van het High Court in Londen is een grote tegenvaller voor premier Theresa May. Zij vindt dat de formele aankondiging om te vertrekken een bevoegdheid is die alleen toekomt aan de regering. Het is volgens haar onwenselijk om het parlement te betrekken omdat de Britse regering zich dan te veel in de kaart laat kijken.

De kans dat het parlement Brexit van tafel veegt is klein. Opiniepeilingen wijzen uit dat een meerderheid nog steeds achter de uitslag van het raadgevende referendum van 23 juni staat. De uitslag negeren staat gelijk aan politieke zelfmoord, redeneren veel parlementariërs. Wel kan het parlement May dwingen te onderhandelen over een ‘zachtere’ Brexit, met behoud van toegang tot de interne markt.

De zaak was aanhangig gemaakt door Gina Miller, een belegger bij een investeringsmaatschappij, een Spaanse kapper woonachtig in het VK en Britten die elders in de EU wonen. Zij vinden dat May de democratie geweld aandoet door het parlement te passeren. Zij zeggen te vrezen dat hun manier van leven en hun rechten bedreigd worden door Brexit.

De regering is teleurgesteld in de uitspraak en zal in beroep gaan bij het Hof van Beroep. Mogelijk zullen de rechters aan het Europees Hof van Justitie advies vragen over de interpretatie van artikel 50. De rechters in Luxemburg, waar May zo graag van af wil, zouden dan een belangrijke rol kunnen spelen bij de wijze waarop de Britten uit de EU stappen.

Na de uitspraak steeg de waarde van het Britse pond met 0,7 procent ten opzichte van de dollar.