Vastgoedhandelaar Paarlberg toch weer gevangenis in

Paarlbergs gevangenisstraf was geschorst wegens een medische aandoening. Volgens de rechter kan hij daarvoor in het gevangenisziekenhuis behandeld worden.

Archiefbeeld Jan Dirk Paarlberg.
Archiefbeeld Jan Dirk Paarlberg. Foto ANP.

De veroordeelde vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg moet toch weer de gevangenis in. De rechtbank Den Haag besloot daartoe donderdagmiddag, bevestigt een woordvoerder. Paarlberg, die in 2012 tot vier jaar cel veroordeeld werd wegens belastingfraude, oplichting en witwassen, had een kort geding tegen de staat aangespannen omdat hij wegens ziekte niet de gevangenis in zou kunnen.

Volgens de rechter kan Paarlberg met zijn medische aandoening zijn straf gewoon in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen uitzitten - waar hij zich zondag al moet melden. Paarlberg heeft last van een extreem hoge bloeddruk. Hierdoor werd zijn straf vorig jaar “geschorst”, aldus de woordvoerder van rechtbank Den Haag. Zijn medische aandoening zou dermate ernstig zijn, dat hij “detentieongeschikt” was. Hij mocht toen de gevangenis uit om medische behandeling te ondergaan.

Aanwezig bij boekpresentatie Barry Hay

Nadat Paarlberg in september gezien was bij de boekpresentatie van de biografie van Golden Earring-zanger Barry Hay, besloot justitie dat hij toch zijn straf in het gevang uit kon zitten. Met een kort geding, dat woensdag diende, probeerden Paarlberg en zijn verdediging dat alsnog te voorkomen.

Lees meer over de zaak-Paarlberg: Vastgoedrijk Paarlberg in verval

In mei 2012 werd Paarlberg veroordeeld wegens belastingfraude, oplichting en witwassen. Hij zou onder meer 17 miljoen euro hebben witgewassen die Willem Holleeder had afgeperst van vastgoedhandelaar Willem Endstra, Paarlbergs voormalige zakenpartner. In 2014 werd Paarlberg in Frankrijk aangehouden en uitgeleverd aan Nederland. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend.