Stadsdelen ‘half blij’ met verminderde bezuiniging

Nog maar de helft van de voorgenomen 14 miljoen euro wordt bezuinigd op de stadsdelen. De reactie is „half blij”. De kinderboerderij in Nieuw- West lijkt in elk geval gered.

De voorgenomen bezuinigingen op de stadsdelen worden gehalveerd. Er wordt niet 14, maar 7 miljoen euro gekort op het budget van de bestuurscommissies.

De halvering – een initiatief van D66 – kreeg deze week brede steun in de gemeenteraad. In de vorige maand door wethouder van Financiën Udo Kock voorgestelde bezuinigingen moesten de stadsdelen Oost, Nieuw-West, West en Zuid zo’n 2,5 miljoen inleveren. De stadsdelen Zuidoost, Centrum en Noord zo’n 1,5. De wethouder zou 14 miljoen nodig hebben voor onderhoud van ondermeer garages, sporthallen en schoolgebouwen.

De stadsdelen reageerden gefrustreerd op de voorgenomen kortingen. Volgens hen zouden de bezuinigingen voor bewoners vervelende gevolgen hebben: minder vuilnisbakken, minder hulpverlening, minder handhaving. Zuidoost zou minder geld hebben voor buurtprojecten; Nieuw- West zei te moeten stoppen met de subsidie aan de kinderboerderij. Als reactie hierop stelde het college voor om de bezuinigingen geleidelijk af te bouwen.

De gemeenteraad gaat nu nog verder, door de bezuinigingen met de helft te verminderen.

Zijn de stadsdelen opgelucht? „Half”, zegt Achmed Baâdoud, voorzitter van stadsdeel Nieuw-West. Hij hoopt eigenlijk dat ook de 7 miljoen euro die nu nog op de stadsdelen bezuinigd moet worden niet doorgaat. „Wat mij betreft zouden stadsdelen niet hoeven in te leveren op een tekort aan de vastgoedbegroting van de wethouder. Wij hebben geen potjes met geld staan.”

En de kinderboerderij? Baâdoud laat weten dat het stadsdeel sinds het nieuws van de halvering van de bezuiniging van plan is die te blijven subsidiëren.

    • Doortje Smithuijsen