Ronselcontroles bij taxistandplaatsen Schiphol

De staatssecretaris is er “wel klaar mee” dat snorders voor woekerprijzen passagiers vervoeren.

De Marechaussee, de gemeente en de Inspectie tijdens een controle op Schiphol. Foto Koen van Weel / ANP

Controleurs hebben donderdag op Schiphol een grote controle gehouden in de strijd tegen taxironselaars op de luchthaven. Die proberen toeristen naar het centrum van Amsterdam te brengen voor woekerprijzen.

De Koninklijke Marechaussee, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de gemeente Haarlemmermeer controleerden donderdag op naleving van de taxiwet. “Deze controles worden de komende tijd regelmatig herhaald”, aldus de ILT in een persbericht.

De actie was vooraf niet aangekondigd, maar werd in de Kamer bekendgemaakt door staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA). “Ik ben er wel klaar mee”, zei ze over de ronselaars. Chauffeurs die bij herhaling illegaal passagiers vervoeren, riskeren boetes tot 10.000 euro.

Inspectie

Dijksma kondigde aan dat de de ILT-controles in de toekomst worden aangescherpt. Wat daar precies van te merken zal zijn, wil de ILT niet zeggen. Gevolg zal in ieder geval zijn dat er vaker wordt gecontroleerd dan nu gebeurt.

Lees hier hoe de ronselaars werken: Toeristen voor grof geld opgelicht met taxiritje Schiphol - Amsterdam

Op de luchthaven lopen lieden met officieel ogende hesjes rond die passagiers proberen te ronselen voor snorders. Die vragen vervolgens onder dwang prijzen die vele malen hoger zijn dan de tarieven die legale taxichauffeurs mogen vragen.

    • Bastiaan Nagtegaal