Wat stemt Amerika op 8 november? Mark Kleinwitch (69) kwam als kind van ouders die de Holocaust hadden overleefd naar de VS. Hij is gepensioneerd architect en homoclubvrijwilliger in Philadelphia.

Kort Amerikaans 9/14

‘Republikeinen zijn mij te antihomo’

Tot 8 november voelt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Mark Kleinwitch (69) kwam als kind van ouders die de Holocaust hadden overleefd naar de VS. Hij is gepensioneerd architect en homoclubvrijwilliger in Philadelphia.
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

„Er is geen enkele twijfel dat ik deze keer op Hillary Clinton ga stemmen. Ik hou me niet zo bezig met de personen, maar meer met de partij waarvoor de kandidaten staan. Vroeger waren er nog wel redelijke Republikeinen, maar de afgelopen vijftien of twintig jaar heb ik ze niet meer gezien. Clinton brengt niet de hoop teweeg die Obama uitsprak, maar ze is ervaren. Het zal best dat deze kandidaten allebei imperfect zijn. Maar als de Democraten zouden besluiten Daffy Duck hun kandidaat te maken, zou ik nog op die persoon stemmen. Ik kijk naar het grotere plaatje.”

Waarom denkt u dat de meeste seksuele minderheden volgens de peilingen, achter Hillary Clinton staan?

„Omdat de Republikeinen nooit voor onze rechten zijn opgekomen. Trump is wat dat betreft niet de ergste: hij komt uit New York en hij heeft persoonlijk geen problemen met homoseksualiteit. Maar zijn partij heeft dat wel. Ik kan me als homoseksueel en als Jood, in 1947 geboren in een ontheemdenkamp in Italië, niet voorstellen dat je op een partij stemt die zo intolerant is als de Republikeinse. Ik heb in mijn leven, in deze liberale stad, nooit veel met discriminatie te maken gehad. Maar ik was architect bij de marine en daar hadden ze het vreemde beleid dat je wel homo mocht zijn, maar dat je er niet over mocht praten. Daar heeft Obama pas een einde aan gemaakt.”

Hoe zal uw leven veranderen onder een president Trump of een president Clinton?

„Ik ben niet zo bang dat ze ons het recht op het huwelijk zullen ontnemen. Dat is er nu. Maar er zijn op staatsniveau nog steeds allemaal discriminerende wetten. In sommige staten kun je ontslagen worden als je met iemand van hetzelfde geslacht trouwt, of uit je huis gezet worden. Het verschil tussen haar en hem als president kan een verschil van dag en nacht zijn. Niet omdat een president politiek zo veel voor elkaar krijgt, want het Congres is hopeloos. Maar de president bepaalt wie er in het Hooggerechtshof komt en dus of zulke discriminatie eindelijk ongrondwettelijk wordt verklaard.”