Rapport Amnesty

Italië voert hotspotbeleid EU soms te hard uit

De Italiaanse politie gaat soms over de schreef bij pogingen om onwillige migranten toch te registeren, schrijft Amnesty International. In een rapport vertellen getuigen over excessief geweld, wrede en vernederende behandeling, en elektrische schokken met tasers om mensen te dwingen hun vingerafdrukken te geven. Volgens Amnesty illustreert dit het falen van het hotspotbeleid van de EU. De organisatie schrijft dat Brussel Italië zwaar onder druk zet om iedereen te registeren. „De hotspotbenadering heeft de Italiaanse autoriteiten tot aan de grenzen, en eroverheen, geduwd van wat toelaatbaar is onder de internationale wetten voor mensenrechten.” Van de tweede poot van het beleid, verdeling van asielzoekers over andere EU-landen, komt vrijwel niets terecht, schrijft Amnesty. (NRC)

    • Marc Leijendekker