Proces Wilders: Knoops wil rechter Elianne van Rens wraken

Volg hier de ‘minder minder’-zaak tegen PVV-leider Wilders.

Koen van Weel /ANP

De van discriminatie en haatzaaien verdachte Geert Wilders wil dat de Haagse rechtbank wordt gewraakt wegens vooringenomenheid. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops kondigde de wraking donderdagmiddag aan in de speciaal beveiligde zaal op Schiphol.

Het ongenoegen richt zich op een van de drie rechters, Elianne van Rens. Ze zou zich te kritisch hebben getoond in het verhoren van rechtsgeleerde Paul Cliteur. Deze getuige-deskundige werd vanochtend gehoord op verzoek van Wilders. De rechtbank liet overduidelijk blijken zijn meningen niet te delen.

De rechtbank heeft zich nu teruggetrokken voor beraad en komt vrijdag bij het hervatten van de zaak terug op het verzoek. Bij een pro-formaziting heeft Wilders eerder gevraagd aan Van Rens zich terug te trekken als rechter omdat hij haar te kritisch vond. De rechter weigerde dit toen.

Wilders zei eerder al dat rechter Elianne van Rens van de Haagse rechtbank zich terug moest trekken uit de behandeling van zijn rechtszaak. Volgens Wilders heeft Van Rens in het tv-programma Kijken In De Ziel kritiek geuit op de standpunten van de PVV. Ook zou Van Rens in het programma de wraking van de rechter in het vorige proces tegen Wilders hebben bekritiseerd.

Paul Cliteur als getuige-deskundige

Eerder op de dag werd de Leidse hoogleraar Paul Cliteur gehoord tijdens de tweede procesdag in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp. Daarin betoogde hij dat de ‘minder, minder’-uitspraak van Wilders onderdeel is van het politieke debat en hoort dus geen onderwerp van een rechtszaak te zijn. Dat een rechter zich uitlaat over politieke uitspraken is een heikele zaak, vond hij.

Cliteur – naast rechtsgeleerd ook filosoof, columnist en publicist - is een van de twee getuigen die Wilders opvoert in het proces over zijn uitspraken over Marokkanen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. De voorman van de PVV wordt vervolgd voor discriminatie, belediging en haatzaaien. Later zal hoogleraar mensenrechten Tom Zwart nog worden gehoord.

Geen livestream door problemen

Geert Wilders zelf is donderdag niet aanwezig bij de behandeling, zo liet hij eerder al weten. Voor NOS was dat aanleiding om de zaak niet rechtstreeks uit te zenden, waardoor Wilders zijn eigen zaak niet op afstand kon volgen. Ook RTL Nieuws zond de zaak aanvankelijk niet uit, maar na het verhelpen van technische problemen gebeurde dat alsnog.

Volgens Wilders waren die problemen geen toeval, zo twitterde hij voor RTL live ging:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Ok dus het live uitzenden van een getuige ter mijn verdediging mag Nederland niet zien volgens de NOS en RTL. https://t.co/VavdAsxN62