Plantenstengels geleiden licht tot diep in de wortels

Plantkunde

Plantenwortels hebben lichtreceptoren waarmee ze licht kunnen zien dat via de stengel arriveert. Dat licht beïnvloedt de groei.

Planten zien de zon met hun wortels. Daarover publiceert een groep onderzoekers deze week in Science Signaling. De stengels van de zandraket (een onooglijk, maar veelgebruikt testplantje) blijken een beetje als glasvezelkabels te fungeren. Licht dat er aan de bovenkant in gaat, komt uit bij de wortels.

De auteurs, een groep van voornamelijk Zuid-Koreaanse biologen en fysici, laten zien dat dat zonlicht lichtreceptoren in de wortel activeert, en zo invloed heeft op de groei van de wortels.

De vondst verklaart waarom er überhaupt lichtreceptoren zitten in de wortels van planten. „Het gangbare idee was dat de wortels daarmee de weg naar de bodem zouden terugvinden, als ze bovengronds komen”, zegt medeauteur Ian Baldwin, die bij het Max-Planck-Institut für chemische Ökologie in Duitsland werkt.

De biologen van de nationale universiteit van Seoul in Zuid-Korea concluderen dat de wortelcellen wel degelijk zélf reageren op licht als ze ondergronds zijn, en dat de wortels er beter van gaan groeien.

Baldwin zegt dat hij en zijn collega’s het effect kortgeleden ook in veldproeven met tabaksplanten hebben aangetoond. „Daar laten we zien dat het licht in de wortels ook effect heeft op de bovengrondse plant. Er komt maar een heel, heel klein beetje licht door de stengel heen”, zegt hij, „maar het is genoeg voor een wortel die helemaal in het donker groeit.”

Dat zonlicht de groei van wortels stimuleert, was al wel bekend. Maar dat gaat met een chemisch signaal: de bovengrondse delen vangen licht op, en zenden als reactie het signaaleiwit HY5 naar beneden.

De Koreaanse biologen bewezen dat ook de wortels zelf op licht reageren. Ze maakten genetisch gemanipuleerde planten die óf een lichtreceptor, óf het gen voor HY5 misten. Vervolgens werden die planten bij de grond in tweeën geknipt, en geënt op of onder normale planten. Zo kun je bijvoorbeeld een plant maken die bovengronds wel de lichtreceptor ‘phytochroom-B’ kan maken, en ondergronds niet.

    • Hester van Santen