Pepperspray bij Standing Rock

Foto Stephanie Keith/Reuters

Betogers tegen de aanleg van een grote oliepijpleiding in de Amerikaanse staat North Dakota verdedigen zich woensdag vanuit het water tegen de pepperspray waarmee de oproerpolitie ze vanaf de oever bestookt. Spanningen tijdens maandenlange demonstraties bij het Standing Rock-reservaat tegen de Dakota Access Pipeline, die olie uit de schalievelden van de staat moet transporteren, zijn de afgelopen weken opgelopen. Inheemse Sioux verzetten zich tegen het project, dat volgens hen een bedreiging vormt voor hun drinkwater omdat het de rivier de Missouri doorkruist. De ‘waterbeschermers’ hebben bijval gekregen van inheemse groepen en milieuactivisten uit het hele land. Critici zijn woedend over het harde politieoptreden tegen de betogers.