Opnieuw tekortkomingen bij Medisch Centrum Slotervaart

Het ziekenhuis heeft tot januari 2017 om de verbeterpunten gesteld de IGZ door te voeren, anders volgen er maatregelen.

Foto: Koen van Veel / ANP.

Bij het Medisch Centrum Slotervaart zijn er voor de tweede keer dit jaar tekortkomingen ontdekt die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van patiënten. Het gaat om regels die overtreden werden rondom operaties, zo meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag. De problemen moeten binnen twee maanden zijn opgelost.

Het ziekenhuis moet er onder meer op letten dat instrumenten en apparaten volgens de regels worden bewaard en klaargelegd zodat ze steriel blijven. Er mogen alleen operaties worden verricht in de operatiekamers die geschikt zijn voor dat type ingreep. Artsen en verplegers moeten beter hun patiënten aan elkaar overdragen. Ook moeten ze de momenten rondom de operatie waarop ze hun patiënten en apparatuur controleren beter registreren.

Eerder ook al problemen

Eerder dit jaar constateerde de IGZ andere problemen met betrekking tot het gebruik van medisch apparatuur. Niet alle apparaten werden goed onderhouden. Ook werd apparatuur gebruikt door medewerkers die daar niet voor waren opgeleid.

Het ziekenhuis heeft naar aanleiding van de nu gemelde tekortkomingen al enkele maatregelen getroffen. De inspectie vertrouwt er echter niet dat alle problemen op deze manier op tijd worden opgelost. Het ziekenhuis krijgt tot begin januari om de tekortkomingen aan te pakken. Lukt dat niet dan dreigt een boete, of kan de inspectie het bestuur van het ziekenhuis overnemen.