Opnieuw aanhouding in Berlijn vanwege plannen aanslag

De 27-jarige Ashraf al-T. zou van terreurgroep Islamitische Staat de opdracht hebben gekregen een aanslag te plegen in Duitsland.

Het appartement waar de Duitse politie de aanhouding verrichte.
Het appartement waar de Duitse politie de aanhouding verrichte. Foto Michael Kappeler / DPA

De politie in Berlijn heeft woensdagavond opnieuw een Syrische vluchteling aangehouden omdat hij plannen zou hebben voor een aanslag in Duitsland. Hij kreeg daartoe opdracht van terreurgroep Islamitische Staat, zo maakte de openbaar aanklager donderdag bekend, meldt Reuters. Het gaat om de 27-jarige Ashraf al-T., die sinds vorig jaar in Duitsland woont.

Eerder op donderdag werd bekend dat de Duitse politie een aanhouding had gedaan in het Berlijnse stadsdeel Schöneberg. Over plannen voor een aanslag werd toen nog niets gemeld. Minister Thomas de Maizière liet eerder op de dag weten dat veiligheidsdiensten al-T. al een tijdlang in de gaten hielden.

Aanslag in Berlijn

Bronnen bij de veiligheidsdiensten beschrijven al-T. volgens tijdschrift Focus als een tweede Jaber al-Bakr, de 22-jarige terreurverdachte die vorige maand werd aangehouden omdat hij plannen had voor een aanslag op een van de twee luchthavens in Berlijn. In zijn woning werd onder meer anderhalve kilo aan explosieven gevonden. Kort na zijn arrestatie pleegde al-Bakr zelfmoord in zijn cel.

Afgelopen zomer werd Duitsland in korte tijd opgeschrikt door meerdere aanslagen. Zo verwondde een 17-jarige asielzoeker vier toeristen uit Hongkong met een bijl in een trein in Würzburg. Enkele dagen later schoot een 18-jarige scholier negen mensen en zichzelf dood in München. Ook raakten twaalf mensen gewond toen een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Syrië een zelfmoordaanslag pleegde bij een muziekfestival in Ansbach, dat in deelstaat Beieren ligt.