Onderwijs

Veel minder zwakke scholen

Er zijn aanzienlijk minder zwakke en zeer zwakke scholen, zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) bekendgemaakt. Hij baseert zich op cijfers van de onderwijsinspectie en noemde het donderdagavond ‘de beste resultaten ooit’.

In 2011 was 3,8 procent van de basisscholen zwak, nu is dat 1,7 procent. Dat zijn 111 basisscholen van de in totaal 6.845. En het aantal zeer zwakke scholen, daalde van 0,6 procent naar 0,2 procent.

Ook in het voortgezet onderwijs gaat het goed: vijf jaar geleden was 10,2 procent van de middelbare scholen zwak, nu is dat 4,3 procent - 119 van de 2.757 scholen. Ook ‘zeer zwak’ komt veel minder voor; er is nog maar één onderwijsinstelling met dit predikaat.

Rond 2008 was het aantal zwakke en zeer zwakke scholen op zijn hoogtepunt. Dat het nu goed gaat, is volgens Dekker te danken aan alle juffen en meesters en schoolleiders „die er heel hard aan hebben getrokken en soms in moeilijke situaties toch de kwaliteit weer op orde konden krijgen”, liet hij aan de NOS weten. Volgens Dekker wordt er nu harder ingegrepen als scholen onder de maat presteren. Wanneer scholen geen verbetering laten zien, gaan we over tot sluiting, aldus Dekker. „Scholen weten dat het nu serieus is.”