Mensenrechten

Moskou sluit kantoor Amnesty International

De gemeente Moskou heeft woensdag het pand van Amnesty International gesloten omdat de mensenrechtenorganisatie zijn ‘contractuele verplichtingen’ niet zou zijn nagekomen. Amnesty zegt geen waarschuwing te hebben ontvangen en aan alle huurverplichtingen te hebben voldaan. „Het veranderen van sloten en afsluiten van je kantoor is bandietenwerk”, zei Sergej Nikitin, directeur van Amnesty in Rusland. Hij zei de zaak tot op de bodem uit te zullen zoeken. De gemeente Moskou houdt vol dat de sluiting terecht is. Het komt regelmatig voor dat Russische ngo's worden lastiggevallen door de autoriteiten, maar het is de eerste keer dat een internationale organisatie zo plotseling wordt dwarsgezeten. Poetin's woordvoerder Dmitri Peskov zei geen nadere informatie te hebben omtrent de sluiting. (NRC)

    • Joram Bolle