Opinie

    • Carlos Gonçalves
    • Matin Daftari

Liever niet nog meer nieuwe plannen voor arme kinderen

Geld voor arme kinderen komt niet bij hen terecht. Bestaande initiatieven verdienen steun, vinden Carlos Gonçalves en Matin Daftari.

Foto Bart Maat / ANP

Stadsbestuur, help kinderen die in armoede opgroeien. In Rotterdam groeit een kwart van de kinderen op in armoede. Dat betekent in de meest schrijnende gevallen zonder ontbijt naar school, zonder eten naar bed.

Rotterdam is de armste grote stad van Nederland. Negen van de twintig armste wijken in het land liggen in onze stad.

Het is niet zo dat het kabinet nooit geld heeft vrijgemaakt om daar wat aan te doen. Er was een bedrag van 9 miljoen euro gereserveerd voor steun aan arme Rotterdammers, alleen besloot dit college het geld niet aan hen te besteden. Dat kon, omdat het bedrag niet geoormerkt was.

Die keuze is niet goed geweest: niet voor de stad, niet voor de ouders – in de meeste gevallen een alleenstaande moeder of vader – en al helemaal niet voor de kinderen. Kinderen die opgroeien in armoede lijden verschrikkelijk. Ze kunnen bijvoorbeeld niet mee op schoolreisje , ze kunnen niet sporten. Ze voelen zich uitgesloten, hebben stress want thuis is het met al die geldproblemen ook niet altijd makkelijk.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) heeft voor komend jaar 100 miljoen euro vrijgemaakt om kinderarmoede te bestrijden. Daarvan gaat zo’n 5 miljoen euro naar Rotterdam. Dit geld heeft de regering gelukkig wel geoormerkt, dus het college kan het niet in andere zaken steken.

Laat het stadsbestuur van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA nu eindelijk eens verstandig optreden en gebruik maken van de organisaties die we hier al hebben: de voedselbank, de kledingbank, de huiswerkbegeleiding voor kinderen van kleine organisaties als De Katrol.

Wij horen té vaak dat arme vaders en moeders in Rotterdam helemaal niet weten dat er allerlei faciliteiten voor ze zijn, zoals het Jeugd Sportfonds en het Jeugd Cultuurfonds die hun kinderen in staat stellen gratis lid van een voetbalvereniging te worden of muzieklessen te volgen.

Daarom dient de PvdA komende week een plan in bij het stadsbestuur om die 5 miljoen euro voor armoede nuttig te besteden. Steek het geld niet in wéér een nieuw initiatief, maar in het toegankelijk maken van de bestaande faciliteiten voor kinderen. Ze zijn er tenslotte niet voor niets.