Leïla Slimani wint Prix Goncourt met thriller

De oppas vermoordt de kinderen. Zo begint de roman Douce van Leïla Slimani waarvoor ze donderdagmiddag de Prix Goncourt voor de beste Franse roman van 2016 heeft gekregen.

Foto Martin Bureau / AFP

De Frans-Marokkaanse schrijfster Leïla Slimani (35) is de winnaar van de Prix Goncourt 2016, zo maakte de Academie Goncourt zojuist bekend in het restaurant Drouant in Parijs, waar de jury ieder jaar vergadert. Ze krijgt de prijs voor haar tweede roman, Chanson douce, verschenen bij Gallimard.

Het is een thriller en psychologische roman ineen, maar allesbehalve ‘douce’. Meteen op de eerste bladzijde begrijpen we dat een oppas de twee kinderen vermoordt voor wie ze verantwoordelijk is - de angst van ieder ouderpaar dat werk en kinderen wil combineren.

Lees ook: Dit vond NRC van de vier genomineerden

Daarna volgt stap voor stap het verhaal dat leidde tot het drama: een druk leven, professionele ambities en een onmisbare oppas die het huishouden draaiende houdt. Maar ook een vrouw van wie de ouders niets weten: niets van haar achtergrond, van haar persoonlijke leven, van haar verlangens en frustraties. Met meesterhand schiep Slimani een angstaanjagende roman over klassenverschillen, over subtiele vernedering, over het gebrek aan interesse in de ander.

Verrassend is de bekroning niet. Een enquête onder Franse critici, gehouden door vakblad Livres Hebdo, had eerder deze week al uitgewezen dat meer dan de helft Slimani de grootste kansen gaf. De shortlist was dit jaar een onderonsje van de grootste uitgeverijen, ‘Galligrasseuil’ genoemd (Gallimard, Grasset en Le Seuil).

Ook Slimani’s profiel was ideaal: Frans-Marokkaans, 35 jaar, vrouw, mediageniek, auteur van Gallimard, zeer getalenteerd en schrijfster van een zeer goed ontvangen debuutroman. Dans le jardin de l’ogre ging over een seksverslaafde journaliste en moeder, gekweld door eenzaamheid en schaamte, het was een aanklacht tegen de benepen seksuele cultuur in haar geboorteland.