Koninklijke onderscheiding

Kamerkoor-dirigent Daniel Reuss benoemd tot Ridder

Daniel Reuss, artistiek leider en chef-dirigent van kamerkoor Cappella Amsterdam, is woensdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit gebeurde na afloop van het door Reuss gedirigeerde Kanon Pokajanen van Arvo Pärt. Koordirigent Daniel Reuss (1961) is sinds 1990 artistiek leider en chef-dirigent van Cappella Amsterdam. Ook is hij als chef-dirigent verbonden aan het Ensemble Vocal Lausanne in Zwitserland. Reuss’ benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is saillant, omdat in augustus de aanvraag van het in 1970 opgerichte Cappella Amsterdam voor een vierjarige subsidie (van ruim vijf ton per jaar) werd afgewezen door het Fonds Podiumkunsten. „In twee woorden? Verrast en verbijsterd”, reageerde Daniel Reuss indertijd op het nieuws. „Had ik dit zien aankomen? Absoluut niet. Niemand, denk ik. En zonder die vijf ton zijn we weg.” Cappella Amsterdam heeft intussen bezwaar aangetekend tegen de afwijzing. (NRC)

    • Gretha Pama