‘Komende jaren honderden ontslagen bij Syntrus Achmea’

Syntrus Achmea stopt met zijn dienstverlening aan bedrijfstakpensioenfondsen, wat volgens vakbonden CNV en FNV inhoudt dat er “honderden mensen” ontslagen worden.

Werknemers bij een kantoor van verzekeraar Achmea, moederbedrijf van pensioendienstverlener Syntrus Achmea. Foto ANP.

Bij pensioendienstverlener Syntrus Achmea verdwijnen de komende jaren honderden banen, zeggen vakbonden CNV en FNV. Volgens de bonden komt dit omdat het dochterbedrijf van verzekeraar Achmea stopt met bedrijfstakpensioenfondsen, zoals de onderneming donderdag zelf bekendmaakte.

Een woordvoerder van Achmea wil geen aantallen noemen. Dat er mensen ontslagen gaan worden, is volgens hem wel zeker. Bij Syntrus Achmea werken tegen de vijfhonderd mensen die zich bezighouden met bedrijfstakpensioenfondsen. De woordvoerder:

“Op dit moment werken wij samen met iets meer dan twintig bedrijfstakpensioenfondsen. Per 1 januari 2017 worden de contracten met zeven hiervan opgezegd. We gaan kijken of de overige veertien à vijftien contracten de komende jaren in overleg met de klanten kunnen worden afgebouwd.”

Verdeeld over andere afdelingen

Het kan zijn dat sommige werknemers over andere afdelingen binnen Syntrus Achmea verdeeld worden. Al verwacht de woordvoerder wel dat er alsnog meer mensen bij Syntrus weggan dan er verdeeld kunnen worden. De medewerkers van Syntrus werden volgens Ike Wiersinga, bestuurder bij CNV Vakmensen, donderdag naar Utrecht opgeroepen, waar ze het nieuws te horen kregen.

Hoewel Syntrus stopt met de bedrijfstakpensioenfondsen, blijven ze in de toekomst wel samenwerken met ondernemingspensioensfondsen en beroepspensioensfondsen. Dat Syntrus heeft besloten ermee te stoppen, komt volgens het bedrijf “onder andere door de ontwikkeling in de pensioensector dat kleinere fondsen zich aansluiten bij grotere fondsen.” Hierdoor worden volgens Syntrus de kosten te hoog.

“dat er een consolidatiebeweging is naar grotere fondsen die het pensioenbeheer bij andere uitvoerders dan Syntrus Achmea hebben. Bij minder deelnemers worden dan bij ons de kosten per deelnemer te hoog.”

    • Guus Ritzen