Kenia trekt troepen terug uit VN-missie Zuid-Soedan

Kenia stapt uit de VN-vredesmissie in het door burgeroorlog geteisterde Zuid-Soedan. Dat heeft de regering in Nairobi gezegd.

Het besluit is een reactie op de publicatie van een zeer kritisch rapport over het falen van de vredesmissie UNMISS en het daarop volgende ontslag, dinsdag, van de Keniaanse commandant. In het rapport staat dat de blauwhelmen burgers niet beschermden toen er in juli gevechten uitbraken tussen regeringstroepen van president Salva Kiir en milities van toenmalig vicepresident Riek Machar.

Onder meer een VN-kamp met 27.000 vluchtelingen en een hotel in hoofdstad Juba op anderhalve kilometer afstand van de VN-basis werden aangevallen. Burgers werden verkracht, mishandeld en vermoord. In drie dagen kwamen 73 mensen om, onder wie twintig die hun toevlucht hadden gezocht in een VN-kamp.

Kenia zegt dat de beslissing om commandant Ondieki te ontslaan niet op een heldere manier is genomen. De onmacht van de blauwhelmen zou te wijten zijn aan de VN-afdeling die de vredesmissies coördineert. „De VN-missie lijdt onder fundamenteel, structureel en systematisch disfunctioneren.”

Aan de huidige vredesmissie doen 12.000 militairen mee, onder wie 1.000 Kenianen. Het onderzoek werd over hun functioneren werd uitgevoerd door de Nederlandse generaal buiten dienst Patrick Cammaert. Hij schreef dat de leiding ineffectief was en de militairen risicomijdend gedrag vertoonden. (NRC)