‘IS-leider roept strijders op om Turkije aan te vallen’

Abu Bakr Al-Baghdadi zou vertrouwen hebben in een overwinning van IS in Mosul. Of het ook echt de stem van Al-Baghdadi is, kon niet worden geverifieerd.

AP Photo/Militant video

De geestelijk leider van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, heeft op donderdag IS-strijders opgeroepen om Turkije aan te vallen. Ook vroeg hij de strijders om in de Iraakse stad Mosul “de vijanden van god” te bevechten. Dat meldt AP. Het is de eerste audioboodschap van Al-Baghdadi sinds 2015.

De boodschap van Al-Baghdadi werd op donderdagmorgen door IS-spreekbuis Al-Furqan uitgezonden. Hij sprak ruim 31 minuten lang en hield vol dat IS-strijders zouden overwinnen. Ze moeten “het vuur van hun woede” loslaten op de Turkse troepen. Het Turkse leger doet mee aan het offensief tegen IS bij Mosul. Al-Baghdadi wil dat IS-strijders aanslagen gaan plegen in Turkije en Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië zou “heulen met de ongelovige naties in de strijd tegen de islam”.

Lees ook: Het offensief om Mosul te bevrijden van IS is begonnen

Het is onbekend waar Al-Baghdadi zich op het moment schuilhoudt. Volgens bronnen van The Independent zou hij mogelijk zelf in Mosul zitten. Ook de tijd waarop de audioboodschap is opgenomen is niet bekend. De authenticiteit van de boodschap is nog niet zeker, maar deze lijkt op eerdere boodschappen van Al-Baghdadi.

Mosul

Het Iraakse leger trok maandag voor het eerst sinds 2014 de stad Mosul binnen. Mosul is de grootste Irakese stad in handen van IS. De slag om Mosul is de grootste militaire operatie in Irak sinds de Amerikaanse invasie van 2003 waarbij Saddam Hoessein werd afgezet. Analisten verwachten dat de inname meerdere weken of zelfs maanden in beslag zal nemen.