Argos-TV – Medialogica: De Zwarte Piet-discussie

©

Medialogica laat zien hoe de afgelopen vijf jaar het zwarte-pietendebat is verlopen. Het verzet tegen Zwarte Piet begon in 2011 en is sindsdien traag geëvalueerd. Vijf jaar geleden werd tegenstander Quincy Gario nog aangevallen in de talkshows, nu wordt juist voorstander Halbe Zijlstra als malle pietje weggezet. Ook interessant: Het Sinterklaasjournaal wordt als beeldbepalend gezien, maar weigert te veranderen, en weigert zich daarover te verantwoorden. Dus heeft RTL nu de leiding overgenomen en Zwarte Piet verbannen van de eigen zenders. Dit programma biedt vooral een historisch overzicht van wat de activisten deden. Dat is jammer, want Medialogica zou juist de berichtgeving tegen het licht moeten houden. Hoe laten de media de kwestie zien?

Van tv en de kranten krijg je het beeld dat Zwarte Piet bijna dood is. Uit onderzoek blijkt echter dat slechts 18 procent van de autochtone bevolking tegen is. De pro-piet-activist Hugo Bos richt zich dan ook op sociale media en het eigen netwerk. De ‘traditionele media’ laat hij bewust links liggen: „We hebben jullie niet nodig.”

NPO 2, 22.55-23.35u, donderdag 3 november 2016.