Frisdrankindustrie: nee hoor, frisdrank maakt niet dik

Foto iStock

Nee, gesuikerde frisdranken maken niet dik en veroorzaken geen suikerziekte. Dat is aangetoond in 26 onderzoeken, maar die werden allemaal gesubsidieerd door de frisdrankindustrie. Ja, frisdrank met suiker maakt wél dik. En verhoogt ook je kans op suikerziekte flink. Dat is het resultaat van 34 onderzoeken, waarvan er maar één geld kreeg van de frisdrankindustrie.

„Deze industrie lijkt het hedendaagse wetenschappelijke proces te manipuleren om verdeeldheid te zaaien en hun bedrijfsbelangen te bevorderen, ten koste van de volksgezondheid.” Dat concluderen onderzoekers van de University of California in San Francisco en van het Center for Vulnerable Populations van het Zuckerberg (sic!) General Hospital in die stad. Hun publicatie stond maandag in de Annals of Internal Medicine.

De invloed van de voedingsindustrie is zichtbaar in ál het voedingsonderzoek, maar minder sterk dan bij het onderzoek naar suikerhoudende frisdrank. Dat vonden Australische onderzoekers in een, ook afgelopen maandag gepubliceerd, artikel in JAMA Internal Medicine.

Suikerbelasting

De invloed van de voedingsindustrie beperkt zich niet tot het wetenschappelijk onderzoek. Vorige maand concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat een belasting van 20 tot 50 procent op suikerhoudende frisdranken de consumptie met dezelfde percentages kan laten dalen. Dat zou goed zijn om obesitas, diabetes en tandbederf te voorkomen.

In het rapport staat hoe de industrie bijvoorbeeld in 2014 10 miljoen dollar investeerde om een frisdrank-belastingplan in Californië tegen te houden. De tegenstanders hadden daardoor 18 keer zoveel geld voor hun campagne als de voorstanders. „De drankindustrie zal alles doen om de belasting tegen te houden, en gebruikt daarvoor dezelfde (…) tactieken als de tabaksindustrie”, staat in het onderliggende technische WHO-rapport, waar geen vertegenwoordiger van de industrie aan mee schreef.