Wat stemt Amerika? Michael Roccia, oud-vrachtwagenchauffeur, is afgekickt van heroïne en werkt nu als taxichauffeur in Philadelphia.

Kort Amerikaans 10/14

‘Ik ben het altijd met Trump eens’

Tot 8 november voelt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Michael Roccia, oud-vrachtwagenchauffeur, is afgekickt van heroïne en werkt nu als taxichauffeur in Philadelphia.
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

„Deze verkiezing is onze laatste kans het land te redden. Eindelijk iemand die opkomt voor de gewone Amerikaan in plaats van andere belangen te dienen. Tot dit jaar kende ik Trump alleen van televisie, als entertainer. Toen hij officieel kandidaat werd, ben ik naar hem gaan luisteren. Ik ben het eigenlijk eens met alles wat hij zegt. Hij heeft ballen.”

Waarom stemmen de meeste laagopgeleiden op Trump?

„We pikken het niet meer. Waar zijn de banen? Waar is het geluk? Waar is het geloof? We zijn het doelwit van terroristen. Migranten overspoelen onze grenzen en kunnen ons vermoorden. De rest van de wereld lacht ons uit. Elke dag worden agenten doodgeschoten. Gewone hardwerkende mensen verdienen minder dan ze twintig jaar geleden deden. Ze kunnen geen gezin meer onderhouden. De vrijheid van meningsuiting wordt ons afgenomen door politieke correctheid. Dat vertellen de linkse media je niet, maar ik hoor het op de conservatieve radiozender waar ik naar ’s nachts naar luister.”

Hoe zal uw leven veranderen onder Trump of Clinton?

„Ik reed jaren vrachtwagen voor McDonald’s, was vakbondslid en dus Democraat. Al interesseerde politiek me nooit. Ik wist net wie de president was. Nadat ik op mijn werk een schouderblessure opliep en pijnstillers kreeg, raakte ik verslaafd aan heroïne. Ik ben twee keer gescheiden, leefde op straat, deed zelfmoordpogingen, had extreem overgewicht, was blut. Het werd van kwaad tot erger, totdat ik op een dag in de spiegel keek en besloot dat ik niet hieraan wilde sterven zoals twee van mijn broers.

„Je bent op jezelf aangewezen. Niemand heeft iets voor mij gedaan. Nou ja, ik heb wel een zorgverzekering, Medicaid, bijstand en voedselbonnen. Daar moet ik de overheid misschien dankbaar voor zijn. Trump kan dit land en het leven van veel mensen beter maken. Maar de armen zullen altijd de meeste klappen krijgen, wie er ook president is.”