Heerema halveert aantal banen

Offshore

Massa-ontslag bij Heerema door malaise in de olie-industrie.

Offshorebedrijf Heerema uit Zwijndrecht schrapt ruim de helft van de arbeidsplaatsen. Het bedrijf krijgt door de ongunstige omstandigheden op de olie- en gasmarkt minder opdrachten.

In Nederland verdwijnen 350 van de ruim 500 banen. In het buitenland worden nog eens honderd functies geschrapt. Gedwongen ontslagen acht Heerema onvermijdelijk. In totaal heeft het bedrijf 770 werknemers, onder meer in Polen.

Heerema bouwt olie- en gasplatforms in Zwijndrecht, Vlissingen, Engeland en Polen. Bij al die werven en op het hoofdkantoor verdwijnen banen. Wanneer dat zal gebeuren, hangt af van de lopende opdrachten. Het aantal opdrachten is sterk teruggelopen. De komende vijf jaar verwacht Heerema niet dat de vraag zal aantrekken.

Olie- en gasproducenten als Shell, BP, ExxonMobil en Total hebben door de lage olieprijs en andere ongunstige marktomstandigheden stevig moeten bezuinigen. Er is voor 1.000 miljard dollar aan nieuwe investeringen geschrapt, ten koste van vele tienduizenden banen.

Sinds 2014 daalde de olieprijs van een niveau van 110 dollar per vat ruwe olie tot net iets boven de 50 per vat.

Werven blijven open

Bij Heerema worden de eerste banen in mei geschrapt op het hoofdkantoor. Toch wil Heerema alle vier de werven open houden, omdat ieder van de productielocaties zijn eigen specialismen heeft, laat een woordvoerder weten. „We gaan op een lagere capaciteit werken.”

Heerema zegt ook last te hebben van de „ongunstige contractomstandigheden” op de markt voor windmolens, waarvoor het bedrijf transformatorplatforms bouwt.

Vakbond FNV Metaal ziet een parallel met de ontslagen bij scheepsbouwer IHC uit Merwede. „Deze berijven zetten allerlei schijnconstructies op om te werken met personeel uit andere landen”, stelt FNV-bestuurder Marry van der Stel: „Heerema heeft een Poolse vestiging, waar Poolse medewerkers zich warmlopen om in Nederland te komen werken. Bij IHC wordt ijzerwerk en sectiebouw uitbesteed aan een ander Nederlands bedrijf met medewerkers uit Zuid-Europese landen. Tegelijkertijd ontslaan die bedrijven hun Nederlandse werknemers.”