Beelen begrijpt nu hoe ‘gevoelig’ het racismedebat is

Giel Beelen hoopte excuses te maken aan Sylvana Simons, maar de avond verliep anders.

Giel Beelen aan tafel in DWDD. Foto: VARA

Vorige week raakte 3FM-dj Giel Beelen in opspraak door Sylvana Simons te vergelijken met een aapje. In een reactie bij De Wereld Draait Door noemt Beelen de opmerking al gauw “een smakeloze grap” en biedt hij zijn excuses aan.

Lees ook: Giel Beelen heeft spijt

Sinds de opmerking over Simons ligt Beelen onder vuur. NRC-columnist Marcel van Roosmalen hekelde niet alleen de opmerking an sich. Ook verwijt hij omroep BNN-VARA nalatigheid, omdat die publiekelijk geen stelling te nam in de kwestie.

DWDD leek gehoor te geven aan die kritiek door Beelen op woensdagavond uit te nodigen. De dj was in de veronderstelling dat Simons ook aan tafel zou zitten, zodat hij zijn excuses kon overbrengen. Maar ze had “geen behoefte om met Giel te zitten”, zo schrijft ze vandaag op haar Facebookpagina. Een gemiste kans voor Beelen om daarmee de zaak achter zich te kunnen laten.

Lees ook: Maker verbergt Giel in antidiscriminatiespotje

‘Gevoeliger onderwerp dan ik al dacht’

In de uitzending laat presentator Matthijs van Nieuwkerk het bewuste fragment horen over de “aap in de mouw”, apengeluiden gevolgd door de opmerking: “rustig Silvana”.

“Dacht je gelijk smakeloos”, vraagt Van Nieuwkerk aan Beelen. “Nee eigenlijk niet”, aldus de dj. Hij maakt vaker van dit soort smakeloze grappen. Beelen realiseerde zich pas dat hij verkeerd zat toen mensen hem racist noemden. Wat volgt is een aangepaste versie van het antidiscriminatiespotje waar Beelen in wordt gecensureerd. Hij blijft erbij dat er “volgens hem niks racistisch bij zat in zijn grap”. De ook aanwezige journalist en publicist Clarice Gargard vindt dat te makkelijk. Het gaat haar niet om Beelen als persoon, maar om het podium dat hij heeft.

“En als je daarmee je stem gebruikt om negatieve, stereotyperende beelden in stand te houden dan is dat heel schadelijk voor een bepaalde groep in de samenleving. Vooral als je ambassadeur bent van de antidiscriminatiebeweging, zoals in zo’n filmpje”.

Beelen: “ik heb ervan geleerd dat dit een veel gevoeliger onderwerp is dan ik al dacht”.

Op Twitter kreeg Beelen weinig steun:

Twitter avatar Zezunja Maartje Luif We moeten ophouden met onderscheid maken tussen het racisme van een racist en racisme van een niet-racist. #dwdd
    • Huib de Zeeuw
    • Charisma Pical